Eveniment

Brăiloiu: Nu am ştiut că statul licitează pentru manuscrisele lui Cioran

Autor: Iulian Anghel

10.04.2011, 23:44 32

George Brăiloiu, proprietarul KDF Energy, companie care se ocupăcu tranzacţionarea certi­ficatelor verzi, spune că, în momentul încare, joia trecută, s-a decis să participe la licitaţia de la Parispentru manuscrisele lui Emil Cioran nu ştia că în competiţie seaflă şi instituţii ale statului român - Televiziunea publică (TVR)şi Biblioteca Centrală Universitară (BCU).

"Ce am ştiut a fost că Ministerul Culturii nu participă, căAcademia Română nu participă. Am aflat că statul român nu participăde la RFI (Radio France International - n.n.). Că au participat(TVR şi BCU - n. n.) am aflat abia după licitaţie. Nici eu nu amştiut că ei participă, nici ei nu au ştiut că eu particip", spuneomul de afaceri.

Ghidat prin telefon de la Bucureşti de George Brăiloiu, unbroker francez care licita în numele companiei KDF Energy acâştigat pentru suma de 406.000 de euro manuscrisele lui Cioran,într-o competiţie care a durat în jur de cinci ore.

TVR şi BCU au licitat împreună pentru manuscrisele celui maimediatizat dintre filosofii români şi au pierdut (licitaţia s-aorganizat pentru fiecare manuscris în parte, cele două instituţiireuşiseră să câştige câteva obiecte, dar au pierdut pentru căBrăiloiu a cumpărat totul).

Brăiloiu a spus, ulterior, că a participat la licitaţie pentrucă şi-a dorit ca manuscrisele să ajungă în ţară întrucât statulromân nu a participat la licitaţie. Mulţi oameni de cultură dinRomânia au protestat faţă de presupusa lipsă de reacţie a statului,însă două instituţii ale statului, TVR şi BCU au participat lalicitaţie având la dispoziţie sume consistente. TVR şi BCU aveau întotal la dispoziţie în jur de 200.000 de euro (licitaţia începea dela 100.000 de euro tot pachetul).

"A fost mai mult decât posibilităţile noastre", a declaratreprezentantul TVR, citat de Mediafax. Brăiloiu nu spune cât ar fifost dispus să ofere pentru manuscrise, dar afirmă că şi le-a doritpe toate, însă la un moment dat, licitaţia pentru anumite obiecte aajuns la sume "aberante".

După 1990, unii miliardari ruşi creaţi prin pri­vatizare s-auremarcat prin achiziţii ale fostelor valori ruseşti expatriate întimp, cum sunt celebrele ouă Faberge, pe care le-au donat apoistatului rus.

Şi Brăiloiu spune că va dona manuscrisele instituţiilor statuluiromân. "Puteam să pierd şi atunci aş fi rămas un necunoscut",afirmă el.

Afacerea controlată de Brăiloiu, KDF Energy, a explodat înultimii 5 ani până la venituri de 100 mil. euro în 2009. Brăiloiueste partener de afaceri într-o altă firmă, Red Point Petroleum, cuun om de afaceri din Turkmenistan, conform RegistruluiComerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO