Eveniment

BRAT: 15% din români au călătorit pentru afaceri în 2014 faţă de doar 10% în 2006

BRAT: 15% din români au călătorit pentru afaceri în...

Autor: Mirabela Tiron

28.10.2014, 00:04 51

Numărul românilor care călătoresc în interes de afaceri este în creştere, potrivit rezultatelor celui mai recent Studiu Naţional de Audienţă (SNA) FOCUS realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), o organizaţie nonprofit a industriei de media si publicitate.

Anul acesta, 15% din români au călătorit pentru afaceri faţă de doar 10% în 2006, se arată în acest studiu. Nu se precizează însă câte astfel de călătorii au fost efectuate în aceşti ani şi nici în ce destinaţii. Acesta este primul an când BRAT, care prin studiile SNA FOCUS analizează de opt ani comporta­mentul de consum al românilor în ceea ce priveşte călătoriile şi nu numai,  a făcut public (printr-un comunicat de presă) rezultatul acestei cercetări. SNA FOCUS este un sistem de cercetare care oferă beneficiarilor (membrilor BRAT) atât  rezultate de audienţă pentru pre­sa scrisă, cât şi rezultate despre consumul de produse şi servicii, stil de viaţă şi profiluri sociodemografice, potrivit datelor de pe site-ul brat.ro. 

„Cei care circulă în interes de afaceri sunt în general bărbaţii, 70% faţă de doar 30% femei, cu vârsta cuprinsă între 24 şi 45 de ani, venituri mari şi studii superioare“, arată studiul, realizat pe un eşantion de peste 10.000 de persoane din mediul urban cu vârsta cuprinsă între 14 şi 64 de ani. Dintre românii care călătoresc pentru afaceri, 44% călătoresc în România şi 12% în Europa.

Pe de altă parte, acest studiu evidenţiază că din ce în ce mai puţini români  îşi permit să plece în vacanţe (călătorii de agrement), dar faţă de 2006 mai mulţi din cei care pleacă în vacanţă aleg o destinaţie din străinătate în defavoarea celor interne.

„După un maxim atins în anul 2009, când 67% din români au fost plecaţi în vacanţă, în prezent procentul acestora abia atinge 57%. Ca destinaţii de vacanţă, românii aleg în continuare România (66%).“ Rata celor care aleg însă România ca destinaţie de vacanţă este în scădere faţă de 2010, când 77% din români îşi petreceau concediul în ţară. „În urcare este numărul românilor care aleg să îşi petreacă vacanţa în Europa, 14% astăzi faţă de 10% în 2006.“

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în 2006 se înregistrau 8,9 mi­lioane de plecări ale românilor în străinătate în timp ce anul trecut românii efectuaseră 11,3 mi­lioane de călătorii în străinătate.

Rezultatele studiului arată că numărul românilor care apelează la o agenţie  de turism atunci când îşi planifică o călătorie este în scădere. Doar 17% din cei care au efectuat cel puţin o călătorie de agrement în ultimul an au apelat la o agenţie de turism. În privinţa destinaţiilor de vacanţă pentru anul 2015, 46% din români au declarat că îşi doresc să ajungă în Europa şi 16% pe un alt continent, potrivit studiului.  

În perioada ianuarie-august anul acesta românii au cheltuit pe călătoriile în străinătate 954 de milioane de euro, arată datele de la Banca Naţională a României. Anul trecut, românii au lăsat în străinătate circa 1,5 miliarde de euro, faţă de 1,4 milioane de euro în 2012. În 2009, românii cheltuiau un miliard de euro în străinătate, nivel similar cu cel din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO