• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Eveniment

BRD: Nu înţelegem de ce doi directori în funcţie apar în dosarul creditelor pentru VIP-uri

BRD: Nu înţelegem de ce doi directori în funcţie apar în dosarul creditelor pentru VIP-uri

Foto: Andrea Alexandru

20.05.2015, 00:02 2266

Banca spune că ancheta DIICOT a pornit de la sesizarea ei, dar nu înţelege de ce doi şefi ai săi în funcţie apar în dosar pentru că nu a depus nicio plângere împotriva lor.

DIICOT a formulat ieri în mod oficial numele şi acuzaţiile în dosarul creditelor acordate de BRD unor VIP-uri în anii anteriori, în acest caz fiind implicate 30 de persoane cu un prejudiciu asupra băncii de 43 de milioane de euro.

BRD, a doua bancă din România, şi-a exprimat marţi seară punctul de vedere în acest caz, susţinând că dosarul a por­nit în urma sesizărilor făcute de ceea ce a descoperit controlul intern şi cel de la Paris în dosarele acelor credite. În ace­laşi timp, banca, prin preşedintele Philippe Lhotte, spune că este surprinsă că în acest caz apar numele a doi directori generali adjuncţi (vicepreşedinţi în funcţii), Claudiu Cercel şi Gabriela Gavrilescu „împotriva căroar, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere şi în care îmi păstrez toată încre­derea. Sunt optimist în privinţa evoluţiei dosarului în ceea ce îi priveşte“.

Lotte, care a venit la conducere după acordarea cre­ditelor, spune că „BRD salută progresele făcute de ancheta DIICOT în privinţa fraudei cu credite comisă împotriva băncii. Această anchetă se referă la dosare vechi pe care le-am adus la cunoştinţa organelor de cercetare acum aproape trei ani şi care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD şi Société Générale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment. “

WikiZF: Profilul companieiBRD

Ieri procurorul-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat că omul de afaceri Remus Truică este iniţiatorul grupului infracţional organizat care timp de doi ani ar fi accesat credite bancare în baza unor documente false, BRD fiind prejudiciat cu peste 43 mil. euro. Ea a declarat că persoa­nele vizate în acest dosar au accesat, în baza unor documente falsificate, 17 credite neperformante şi nerambursate.

„Grupul infracţional este format din 30 de persoane care au accesat credite bancare care ulterior ajungeau, în mare parte, la Remus Truică“, a spus ea, precizând că din cele 17 credite, în cazul a 15 banii au ajuns la omul de afaceri Remus Truică. Ea a mai arătat că, în general, banii obţinuţi din aceste credite bancare au fost folosiţi pentru achiziţia de imobile şi ambarcaţiuni de lux şi că la acest moment este pus sechestru pe averile celor implicaţi în acest dosar, pe bunuri a căror valoare se apropie de suma constatată ca prejudiciu.

Conform sursei citate, în acest dosar sunt implicate şi persoane care au avut funcţii de conducere în BRD, precum şi notari şi evaluatori, iar solicitarea pentru credite şi evaluările se făceau într-un timp extrem de scurt, chiar şi de o zi, aceste credite în valoare de milioane de euro ajungând să fie garantate cu terenuri de câteva zeci de mii de euro.

„Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost rambursat, iar toate cele 17 credite au fost acordate cu încălcarea tuturor normelor legale sau monetare“, a adăugat procurorul-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu.

Întrebată dacă prinţul Paul are calitatea de martor în acest dosar, Giorgiana Hosu a confirmat.

Ulterior declaraţiilor făcute de Giorgiana Hosu, a anunţat că în acest dosar a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.

Astfel, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru şi Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Ştefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac şi Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

A fost începută urmărirea penală şi în cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală şi în cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ştefan Munteanu, Ionuţ Victor Nicoreşteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lişu şi S.N.E, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

În cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu şi Marian Gheorghe, procurorii au început urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune şi complicitate la spălare de bani.

În comunicatul DIICOT se precizează că în cazul lui Sorin Roşca-Stănescu şi Adrian Sârbu a fost începută urmărirea penală pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani, iar în cazul Minolei-Alexandra Şerban şi Dumitru Diaconescu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, în timp ce Dorin Cornal Drulă este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD? GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung“, menţionează DIICOT în comunicatul transmis marţi.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrulÊBRD au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă“.

“Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii infracţionale, suspecţii şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membri ai Comitetului de Credit din CentralaÊBRDÊ? GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca şi Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către agenţiile Europa şi Primăverii, care funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi aBRD- Grup Dorobanţi. În acelaşi scop, suspecţii i-au atras în activitatea infracţională pe Dana Băjescu, director executiv în cadrulÊBRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrulÊBRD, Alice Monac, director la Agenţia Europa, Elena Duhomnicu, director al Agenţiei Primăverii, Monica Ceauşu, director la Agenţia Europa după avansarea lui Alice Monac şi Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi“, mai arată procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infracţional, Remus Truică, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos deÊBRDÊ? GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun că în ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveţia, Austria şi Cipru, “conturi controlate direct de către Remus Truică şi Cristian Aparaschivei şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile“.

“Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat alte persoane“, mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de către Cristian Aparaschivei şi Ilie Coconete şi S.N.E, care, de asemenea, au obţinut în mod fraudulos credite de laÊBRDÊ? GROUP SOCIETE GENERALE.

În acest dosar, procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar în cazul lui Remus Truică şi Cristian Aparaschivei.

Marţi, în acest dosar au fost audiaţi la DIICOT omul de afaceri Remus Truică, Gabriela Gavrilescu, Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel-Duca şi Cristian Relu Aparaschivei. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că şi judecătoarea Cristina Gabriela Mazilu de la Judecătoria Sectorului 4, fosta soţie a lui Aparaschivei, ar fi fost citată la DIICOT.

Conform aceloraşi surse, Sorin Popa, fost vicepreşedinteÊBRD, a fost citat şi el să se prezinte la DIICOT, însă avocaţi ai acestuia le-au spus procurorilor că acesta este în Franţa şi că nu a putut veni marţi.

Omul de afaceri Remus Truică a spus, la ieşirea de la audieri, că doreşte să clarifice această situaţie, astfel că va reveni la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), arătând că nu înţelege acuzaţiile, întrucât creditul pe care l-a luat a fost legal.

Avocatul omului de afaceri a precizat că Remus Truică va reveni în iunie în faţa procurorului DIICOT, pentru a oferi lămuriri în legătură cu probele şi acuzaţiile anchetatorilor. Acesta a spus că s-a cerut un termen procurorilor pentru a fi studiate şi analizate probele.

La rândul său, Claudiu Cercel-Duca a declarat, la ieşirea de la DIICOT, că nu doreşte să comenteze situaţia în care se află şi că vrea ca această anchetă să continue.

În acelaşi dosar au fost audiaţi, vineri, Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu. Adrian Sârbu, cercetat în arest preventiv într-un alt dosar, şi Sorin Roşca Stănescu, aflat în Penitenciarul Jilava, unde execută pedeapsa primită în dosarul Rompetrol, sunt în atenţia anchetatorilor pentru contractarea de credite în valoare de câteva milioane de euro de laÊBRD, în urmă cu mai mulţi ani.

 

Decizie definitivă a instanţei: Ratele în franci, achitate la cursul de la contractarea creditului

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Tribunalul Gorj a decis ca o familie care are un credit în franci elveţieni, contractat în 2008, să achite ratele la cursul de schimb de la data semnării contractului, sentinţa în acest caz fiind definitivă.

Procesul a fost intentat Piraes Bank de către Claudia şi Gheorghe Valentin Mareş Medar.

Instanţa a decis, luni, "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului".

Judecătorii au dispus calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia.

Mai mult, banca va trebui să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus.

Articol realizat în colaborare cu Mediafax

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466