UPDATE. Biroul Electoral Central (BEC) motivează faptul că i-a respins candidatura lui Călin Georgescu având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), care este obligatorie „erga omnes”. În aceste condiţii, depunerea candidaturii apare ca „irelevantă”.
BEC transmite că a analizat jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României în materia contenciosului electoral prezidenţial, instanţa de contencios constituţional a statuat „în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României trebuie să îndeplinească condiţiile care rezultă din formula sacrosantă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de preşedinte al României, şi anume să respecte Constituţia şi să apere democraţia”.
În contextul în care propunerile de candidaţi pentru alegerea preşedintelui României se depun la BEC, „Biroul Electoral Central (...) constată că deciziile / hotărârile Curţii sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, aceste dispoziţii reprezentând reflexia dispoziţiilor constituţionale”.
Astfel, „BEC este în măsură să sublinieze împrejurarea că deciziile şi hotărârile Curţii fac parte din ordinea constiţională şi sunt general obligatorii erga omnes, aşadar şi autorităţilor publice chemate să organizeze şi să urmărească buna desfăşurare a procesului electoral pentru alegerea preşedinteljui României”.
„În această împrejurare, BEC constată că procesul electoral a fost emanat în 2024. Iar prin hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, CCR a anulat întregul proces electoral”, se arată în motivarea BEC.
Relevant pentru BEC este faptul că hotărârea Curţii, analizează şi statuează că „maniera în care candidatul a cărei candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din forma sacrosanta a jurământului depus de persoană aleasă în funcţie a preşedinte al României”.
„În concluzie, (...) atâta timp cât instaţia de contentios constituţional a statuat deja cu privirea la aspectele mai sus menţionate, îndeplinirea celorlalte condiţii de înregistrare a candidaturii şi a semnului electoral apare ca inelevantă. Deci, pe cale de consecinţă, în aplicarea hotărârilor Curţii nr.2 din 5 octombrie 2024, respectiv 32 din 6 decembrie, republicată, Biroul Electoral decide restringerea înregistrării candidaturii”, potrivit motivării.
UPDATE: Preşedintele USR, Elena Lasconi, spune că reprezentantul USR din BEC a votat pentru validarea candidaturii lui Călin Georgescu.
Elena Lasconi a spus că decizia BEC nu este definitivă, iar Georgescu poate să facă contestaţie la Curtea Constituţională.
De asemenea, liderul USR a precizat că „deşi BEC s-a grăbit să ne spună că ar trebui să respectăm legea, nu au venit cu o explicaţie referitoare la invalidarea candidaturii şi cred că ar trebui să o facă cât mai repede”.
Lasconi a subliniat, duminică seara, la B1 TV că reprezentantul USR în BEC a votat pentru susţinerea candidaturii lui Georgescu, „adică să candideze şi democratic românii să îl voteze sau nu”.
„(Reprezentantul USR în BEC - n.r.) a votat „pentru” nu doar de dragul de a vota „pentru”, ci pentru că nu erau suficiente date că la acea declaraţie de avere (...) ar fi venit cu o notă explicativă care a fost acceptată de către BEC în care se spune de unde veneau diferenţele de bani faţă de declaraţia de avere de anul trecut”, precizează Lasconi.
Totodată, Lasconi adaugă că e nevoie de o comunicare mai transparentă din partea instituţiilor statului, care să vină cu nişte clarificări.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central.
Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC.
Membrii BEC sunt în număr de 14, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorităţii Electorale Permanente şi 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT şi SOS.
UPDATE 21:30. Călin Georgescu are o reacţie după ce Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura, duminică. El spune, în limba engleză, că s-a dat „o lovitură în inima democraţiei mondiale”.
Georgescu scrie că respingerea candidaturii sale este „o lovitură directă în inima democraţiei mondiale”.
Acesta adaugă că România este sub tiranie.
„Mai am un singur mesaj! Dacă democraţia din România cade, întreaga lume democratică va cădea! Acesta este doar începutul. Este atât de simplu! Europa este acum o dictatură, România este sub tiranie!”, scrie Georgescu pe X.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central.
Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC.
Membrii BEC sunt în număr de 14, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorităţii Electorale Permanente şi 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT şi SOS.
UPDATE 20:33. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, spune, duminică seara, că dacă ar fi fost vorba doar de un document lipsă din dosarul de candidat al lui Călin Georgescu, Biroul Electoral Central (BEC) ar fi amânat decizia, nu ar fi respins validarea.
Dacă ar fi fost vorba doar de un document lipsă din dosarul de candidat al lui Călin Georgescu, acestuia i s-ar fi cerut „să vină cu dosarul, să aducă documentul lipsă”, iar BEC „nu ar fi respins, ar fi amânat (decizia - n.r.), dacă aducea documentul”, a spus, la Antena 3 CNN, Augustin Zegrean, după respingerea candidaturii lui Georgescu la BEC.
„Fiind vorba despre Călin Georgescu sigur că toată atenţia celor de la BEC este acolo. Sunt 5 judecători de la Înalta Curte acolo. Sunt oameni care ştiu, sunt de la Secţia de Contencios Administrativ care ştiu ce să facă acolo”, a spus Zegrean.
Acesta adaugă că decizia BEC poate fi atacată la Curtea Constituţională.
UPDATE 20:30. Biroul Electoral Central (BEC) a analizat patru dosare de candidatură pentru alegerile pentru funcţia de preşedinte, iar trei dintre ele au fost respinse. Este vorba de dosarele independenţilor Ion Popa, Maria Marcu şi Călin Georgescu.
BEC arată că au fost decizii privind respingerea înregistrării candidaturii independente a lui Ion, Maria Marcu şi Călin Georgescu.
Potrivit comunicatului de presă transmis de BEC, a fost şi o decizie privind înregistrarea candidaturii independente a lui Nicuşor-Daniel Dan şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
UPDATE 20:05. Preşedinta POT, Anamaria Gavrilă, spune că „suntem în dictatură”, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a decis, duminică, respingerea candidaturii lui Călin Georgescu.
Anamaria Gavrilă a scris duminică seara pe Facebook că „suntem în dictatură”.
„Suntem în dictatură. 10 oameni la 4 au votat împotriva dosarului lui CG (Călin Georgescu - n.r.) la BEC deşi dosarul era ok”, scrie Gavrilă.
AUR şi POT susţin candidatura lui Călin Georgescu.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central.
Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC.
Membrii BEC sunt în număr de 14, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorităţii Electorale Permanente şi 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT şi SOS.
UPDATE 20:00. Fostul judecător Cristi Danileţ explică pe Facebook decizia:
Art. 29 (2) Înregistrarea şi respingerea înregistrării candidaturilor de către Biroul Electoral Central se fac prin decizie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.
Art. 30 (1) În cel mult 24 de ore candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. Contestaţiile se fac în scris şi se depun la Curtea Constituţională.
(2) Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
UPDATE 19:56. Victor Ponta, pe Facebook: Sunt absolut împotriva eliminării unui candidat “la masa verde”! Nu îl votez pe Călin Georgescu, dar îmi dau seama ce abuzuri pot fi comise împotriva tuturor! Dacă aşa vor să-i facă loc lui Crin Antonescu, ca să păstreze sistemul lui Iohannis, poporul îi va pedepsi la vot!
UPDATE 19:54. După decizia Biroului Electoral Central de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu, participanţii la protest au forţat cordonul de jandarmi, cu scopul de a intra în sediul instituţiei. Jandarmii au folosit spray lacrimogen.
Potrivit Jandarmeriei Capitalei, pe fondul unei decizii a Biroului Electoral Central, „participanţii la adunarea publică nedeclarată au forţat cordonul de jandarmi, cu scopul de a intra în sediul instituţiei”.
În acest context, pentru aplanarea situaţiei, jandarmii au folosit un pulverizator de mână cu substanţă iritant-lacrimogenă.
„Facem apel către participanţi să evite orice încălcări ale legii, să îşi păstreze calmul, să manifesteze paşnic şi civilizat şi să dea curs dialogului cu echipele de jandarmi specializate”, spun jandarmii.
Martorii la protest spun că un jandarm a fost rănit, însă această informaţie nu a fost confirmată de Jandarmeria Capitalei deocamdată.
UPDATE 19:44. Candidatura primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost oficial validată de Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidenţiale din 2025, potrivit unor surse politice.
Potrivit unor surse din cadrul Biroului Electoral Central (BEC), candidatura lui Nicuşor Dan a fost oficial validată.
Primarul Capitalei a depus vineri toate documentele necesare şi 240.000 de mii de semnături de susţinere.
În aceeaşi şedinţă a BEC de duminică, a fost respinsă de BEC candidatura lui Călin Georgescu.
UPDATE 19:32: Preşedintele AUR, George Simion, spune că respingerea dosarului lui Călin Georgescu este o „continuare a loviturii de stat”.
„Respingerea dosarului de candidat a lui Călin Georgescu e un nou abuz şi o continuare a loviturii de stat dată pe 6 decembrie”, scrie George Simion, pe Facebook.
Acesta adaugă „Jos Ciolacu, jos dictatorii!”.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central.
Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Biroul Electoral Central a respins candidatura candidatului pro-rus Călin Georgescu.
Zece din cei 14 membri ai BEC au votat împotriva acceptării candidaturii.
Susţinătorii lui Georgescu au început să fie extrem de violenţi şi au rupt gardurile de protecţie.
Se pare că nu au fost respectate chestiuni „de formă şi de fond”.
Şedinţa BEC a fost suspendată după aproximativ o oră de la începere, pentru că documentele depuse de Călin Georgescu sunt incomplete.
Biroul Electoral Central a suspendat temporar şedinţa, după ce documentele depuse de Călin Georgescu în privinţa declaraţiei de avere s-au dovedit a fi incomplete.
De asemenea, se pare că nu este semnătura candidatului pe toate documentele, potrivit unor surse politice.
Protestul din faţa Biroului Electoral Central (BEC) continuă, duminică. Manifestanţii strigă „Unitate”, „Demnitate”, „Nun plecăm acasă” şi „Georgescu”.
Surse politice au declarat că la BEC s-au depus circa 1.300 de contestaţii împotriva candidaturii lui Călin Georgescu.