Eveniment

BREAKING NEWS: Cea mai mare reducere la TVA de până acum: de la 1 iunie toate produsele alimentare vor avea TVA de 9%. Alimentele se vor ieftini astfel cu 12%

BREAKING NEWS: Cea mai mare reducere la TVA de până acum: de la 1 iunie toate produsele alimentare vor avea TVA de 9%. Alimentele se vor ieftini astfel cu 12%

Autor: Iulian Anghel

07.04.2015, 12:20 6000

De la 1 iunie absolut toate produsele agroalimentare din România vor avea TVA de 9%. Sunt incluse în această cotă şi băuturile nealcoolice, a anunţat premierul Victor Ponta. Însă trebuie urmărit ca scăderea de 15% să se reflecte în preţ, spune el.

Această cotă de 9% se aplică şi tuturor serviciilor de alimentaţie publică (deci şi restaurantelor).


Vedeţi AICI pdf-urile guvernului:

Decizia reducerii anticipate a Taxei pe Valoarea Adaugata


 

Cum argumentează premierul decizia ce a fost luată în şedinţa de guvern de astăzi:

* Costul pe tot anul 2015 este de 5 mld. lei. Banii aceştia îi avem după primul trimestru. Ne putem permite această măsură.

* Aplicându-se la toate elementele din industria agroalimentară şi alimentaţia publică, măsura devine uşor de administrată fiscal.

* Au existat consultări cu BNR, FMI. Nu ne aşteptăm la multe felicitări, dar au înţeles politica noastră macroeconomică.

* De la 1 ianuarie cota standard va scădea de la 24% la 20%.

*Situaţia economică:

-  Venituri programate au fost de 50 mld. lei în primul trimestru

-  Încasările sunt de  53 mld. lei efectiv

- Deficit programat pe primele 3 luni:  5 mld. lei. Dar avem excedent de 3 mld. lei.

- Avem 18 mld. lei în contul de la Trezorerie la care primim dobânzi aproape zero (0,3%). Trebuie să cheltuim banii pe proiecte nu să-I ţinem în seif.

 
AFACERI DE LA ZERO