Eveniment

BREAKING! Tragedie de proporţii. Incendiu la ATI Piatra Neamţ la terapie intensivă. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: Suntem toţi vinovaţi în această ţară, nu doar sistemul medical şi autorităţile locale

BREAKING! Tragedie de proporţii. Incendiu la ATI Piatra...

Autor: Mediafax

15.11.2020, 01:10 6897

UPDATE: Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă seara la Spitalul mobil de la Leţcani din judeţul Iaşi că pentru criza de la spitalul din Piatra Neamţ există o vină colectivă. El a explicat că va face o reevaluare a întregului sistem medical.

Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a declarat că toată lumea este vinovată pentru tragedia de la Piatra Neamţ deoarece a acceptat ca în utimii 30 de ani sistemul medical să fie menţinut într-o situaţie de criză.

„Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi pentru neimplicare ... cred că suntem toţi vinovaţi în această ţară, nu doar sistemul medical şi autorităţile locale, pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală”, a declarat ministrul Tătaru la Leţcani.

El a mai spus că se impune o reevaluare urgentă a întegului sistem medical românesc.

„Nu doar începând de mâine, începând de ieri, tot ce înseamnă reevaluare de management, tot ce înseamnă reevaluare de capacitate de tratament a unităţilor medicale, cooordonare de către minister a situaţiei”, a precizat Nelu Tătaru.


UPDATE: Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, a declarat că tragedia de la secţia ATI putea fi evitată dacă spitalul de la Leţcani era deschis. Declaraţia a fost făcută la Antena 3, iar Arsene a anunţat că primele concluzii vor fi anunţate duminică. 

„Spitalele judeţene sunt supraîncărcate, suntem în genunchi, nu doar la Neamţ este această situaţie, eu cred că tragedia putea fi evitată dacă era deschis spitalul de la Leţcani, acolo sunt paturi goale. Stă un spital cu 100 de paturi gol, are doar 12 paturi ocupate, pentru că nu vor să aloce nişte medici... Eu am făcut numeroase adrese ca să putem să transferăm pacienţi de la Piatra Neamţ... de trei săptămâni suntem în genunchi”, a declarat Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Directorul spitalului este fostul primar al oraşului Roman, Lucian Micu. El nu se afla în Piatra Neamţ în momentul producerii tragediei, iar Arsene a fost întrebat de ce acesta a fost numit în funcţie la finalul lunii octombrie.

„Domnul Micu are o experienţă managerială, este jurist. Eu cred că trebuie să vedem cauza, nu de asta l-am numit (n.r. pentru că a trecut de la PNL la PSD), aveam nevoie de un manager cu experienţă... Hai să vedem ce s-a întâmplat acolo.... Cred că duminică vom avea nişte concluzii, trebuie să ne ducem spre cauză”, a precizat Ionel Arsene la Antena 3.


Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.  

Cauza privind incendiul cu 10 morţi de la ATI Piatra Neamţ a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu.

În acest caz a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Ulterior, Parchetul General a anunţat că a preluat ancheta.

Bilanţul incendiului de la secţia de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ se ridică la 10 morţi şi 7 răniţi, între care medicul de gardă care a încercat să îşi salveze pacienţii.


Premierul României, Ludovic Orban, participă la celula de criză convocată la Ministerul Afacerilor Interne după incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ unde au murit 10 persoane. Şedinţa este coordonată de secretarii de stat Raed Arafat şi Bogdan Despescu.

În cadrul şedinţei la care participă şi premoerul Ludovic Orban se vorbeşte despre criza de la Piatra Neamţ unde 10 pacienţi au murit în urma unui incendiu apărut la secţia ATI pentru bolnavii de Covid 19. Potrivit primelor informaţii, opt pacienţi intubaţi au murit din cauza flăcărilor, iar două persoane au decedat în timpul transferului.

Şedinţa este coordonată de secretarii de stat Raed Arafat şi Bogdan Despescu. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru, se află în drum spre Piatra Neamţ pentru a evalua situaţia la faţa locului.


Bilanţul incendiului de la secţia de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ se ridică la 10 morţi şi 7 răniţi, între care medicul de gardă care a încercat să îşi salveze pacienţii.

Bilanţul incendiului de la secţia de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ a ajuns la 10 morţi şi 7 răniţi.

Probabil, ancheta va fi coordonată de procurori. La faţa locului va ajunge şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru.

La spitalul din Piatra Neamţ vor ajunge o autospecială pentru transport victime multiple şi două ambulanţe SMURD cu medic de la Neamţ, o autospecială pentru transport victime multiple şi două ambulanţe SMURD cu medic de la Iaşi, o autospecială pentru transport victime multiple de la Bacău, o autospecială pentru transport victime multiple de la Suceava şi nouă ambulanţe tip B de la Servicul Judeţean Neamţ


UPDATE: Încă o persoană a murit în incendiul de la ATI. Ministrul Sănătăţii merge la Piatra Neamţ


UPDATE: 

Opt pacienţi de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ sunt transferaţi la Iaşi. Este vorba despre pacienţii care se aflau în salonul învecinat cu cel care a luat foc şi în care au murit şapte persoane. Potrivit primelor informaţii, pacienţii nu au arsuri.

Conducerea Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ a decis să-i transfere pe pacienţii ATI care se aflau lângă salonul care a luat foc. Mai multe autospeciale de la Iaşi au plecat la Piatra Neamţ pentru a-i lua pe bolnavi. Tot la Iaşi este transferat şi medicul de gardă care a încercat să-i salveze pe pacienţii morţi în incendiul de la ATI.

„Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 16 pacienţi. La acest moment şapte dintre pacienţi sunt decedaţi, iar al optulea se află în stare critică. În acelaşi timp, un medic care se află în secţie se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalţi pacienţi nu mai pot fi îngrijiţi în secţia de ATI şi urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferaţi către alte spitale. Incendiu a fost lichidat de către echipele ISU Neamţ. Conducerea SJU Piatra Neamţ îi asigură pe pacienţi că, în continuare, echipa medicală este la muncă şi intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalţi pacienţi internaţi în celelalte secţii ale unităţii medicale”, a transmis conducerea Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

O ambulanţă SMURD cu medic şi o autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iaşi se deplasează către Piatra Neamţ, pentru transportul victimelor la Spitalul Judeţean Iaşi. În funcţie de evoluţia situaţiei, unii pacienţi ar putea fi transferaţi la alte spitale din regiune, printre cele vizate fiind Spitalul din Bârlad.

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ a fost stins, iar primele evaluări arată că, probabil, incendiul a fost provocat de un scurt circuit la echipamentele medicale.

În urma incendiului, şapte persoane au decedat, un pacient prezintă semne vitale slabe, iar medicul de gardă are arsuri de gradul II şi III pe 80% din suprafaţa corporală.


Medicul de gardă de la ATI Piatra Neamţ a încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, iar acum ambii din în stare critică, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, Lucian Micu.

Lucian Micu, directorul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în incendiul de la ATI au murit şapte oameni, iar alţi doi, între care un medic şi un pacient sunt în stare critică.

„Ce vă pot spune la acest moment este că şapte pacienţi sunt decedaţi din Secţia ATI, unul se află în stare critică şi încă un cadru medical, care a încercat să salveze acest pacient, este în stare critică. Domnul director medical este deja la spital, eu sunt pe drum. (...) Vreau să îi asigur pe toţi aparţinătorii şi pe ceilalţi pacienţi din spital că situaţia este sub control în celelalte secţii. Incendiul este stins”, a spus Micu.

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arşi de la Iaşi. Acesta ar avea arsuri pe aproape tot corpul.


Şapte persoane au murit, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Se pare că toţi erau pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa, a declarat, sâmbătă seara, pentru MEDIAFAX, că până în acest moment, şapte persoane sunt decedate, dintre pacienţii surprinşi de incendiu în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

„Şapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secţia ATI de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate şi alte secţii. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a spus Popa.

Autorităţile sunt în alertă, sâmbătă seara, din cauza unui incendiu izbucnit la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. Mai mulţi oameni sunt în interior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO