Eveniment

Briefingul zilei de 6 septembrie

09.09.2024, 00:00 19

» Primăria Timişoara a semnat cu compania Bozankaya (Turcia) un contract, pentru achiziţia a 33 de troleibuze noi contra unei sume totale de aproape 98,6 mil. lei (19,8 mil. euro), bani asiguraţi prin PNRR. „Achiziţia face parte din strategia noastră de a creşte atractivitatea transportului public şi implicit a numărului celor care folosesc troleibuzul, tramvaiul sau autobuzul în deplasările lor zilnice. În ultimii doi ani şi jumătate, am reuşit să aducem la Timişoara peste 70 de tramvaie şi autobuze electrice moderne. Această modernizare se vede în opţiunile de călătorie ale timişorenilor: în mai puţin de 3 ani, am înregistrat o creştere a utilizării transportului public de la 31% la 51%”, a spus primarul Dominic Fritz. Noile troleibuze ating o viteză maximă de 80 km/h, iar capacitatea maximă de transport variază între 100 şi 140 de pasageri.

» 200 mil. lei şi 1000 de beneficiari prin programul DigiLocal. Ministrul cercetării, Bogdan Ivan, a declarat că programul DigiLocal beneficiază de o finanţare de 200 milioane de lei de la bugetul de stat şi ar urma să numere aproximativ aproximativ 1.000 de beneficiari, de la primării şi consilii judeţene. Programul va fi lansat pe 19 septembrie şi, prin intermediul acestuia, administraţiile locale vor primi vouchere digitale cu valori între 75.000 şi 250.000 de lei. „Am lansat un program extrem de important pentru digitalizarea administraţiei publice locale, pentru 1.000 de primării şi consilii judeţene din România. În data de 19 septembrie, se vor depune, începând cu ora 11,00, aplicaţiile pentru vouchere digitale: de la 75.000 de lei pentru o primărie de comună, 125.000 de lei pentru o primărie de oraş, 175.000 pentru o primărie de municipiu şi 250.000 pentru un consiliu judeţean. Va fi cea mai simplă aplicaţie pentru o finanţare guvernamentală făcută în ultimii 34 de ani, va dura sub un minut ca primăriile să se înscrie acolo, urmând doar ca, după ce sunt selectate, să intre în procesul de transmitere a unor documente, pentru a ne asigura vă vom avea un limbaj comun", a declarat ministrul. Potrivit acestuia, 30% din valoarea voucherelor se poate folosi pentru achiziţionarea de componente hardware (calculatoare, servere) şi 70%, pentru migrarea datelor spre un site standardizat al administraţiei locale.

» Numărul educatoarelor pentru educaţie timpurie va fi suplimentat cu bani din PNRR. Numărul educatoarelor pentru educaţie timpurie va fi suplimentat iar costul programului (13 mil. euro) va fi finanţat prin PNRR, spune ministrul educaţiei, Ligia Deca. „Începem un an şcolar special pentru acest segment de educaţie: suplimentăm numărul de educatoare şi îngrijitoare pentru educaţia timpurie (guvernul a înţeles nevoia de personal în creşe şi grădiniţe, copiii dumneavoastră sunt pe mâini bune). Începem cel mai mare program de formare a personalului din educaţia timpurie, cu un buget de peste 13 milioane euro prin PNRR", a anunţat ministrul pe Facebook. Ea a mai scris că va continua extinderea de creşe şi grădiniţe, cu prioritate în comunităţile marginalizate, 120 milioane de euro fiind deja alocate prin programul pentru educaţiei al UE.

» Afacerile turcilor de la Kastamonu au stagnat la 70 mil. euro în primul semestru din 2024. Kastamonu România (fosta Prolemn), controlată de firma Kastamonu Entegre din Turcia, a finalizat primul semestru din acest an cu o cifră de afaceri provizorie de aproximativ 70 mil. euro, similară cu rezultatul obţinut de companie în aceeaşi perioadă din 2023. Kastamonu România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 656,7 mil. lei (132,8 mil. euro), o pierdere netă de 119,7 mil. lei (24,2 mil. euro) şi un număr mediu de 832 de angajaţi, conform informaţiilor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Oficialii Kastamonu estimează pentru 2024 o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut, „cu o uşoară potenţială creştere, depinzând foarte mult de stabilitatea pe care ne-o va oferi piaţa în perioada următoare“. „La nivelul întregii industrii apreciem o evoluţie liniară a pieţei şi anul acesta, având în vedere încadrarea în costuri determinată de creşterea preţurilor la materia primă din ultimii doi-trei ani. Se estimează accelerarea mai pronunţată a creşterii economice spre finalul anului 2024 şi în 2025 faţă de estimările precedente, pe fondul temperării inflaţiei şi al redresării cererii externe“, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii Kastamonu România.