Eveniment

Britanicii se asteapta la un val de 41.000 de muncitori romani dupa integrare

26.04.2006, 00:00 13

Aproape 41.000 de muncitori romani si 15.000 bulgari ar putea migra in Marea Britanie in primul an dupa integrarea celor doua tari in Uniunea Europeana, adica in anul 2007, releva o cercetare realizata de Institutul de Cercetare in Politici Publice (IPPR).

Estimarea institutului britanic are la baza experienta inregistrata cu celelalte state care au aderat la Uniunea Europeana.

Analistii IPPR spun ca se asteapta ca 50.000 de romani si 18.000 de bulgari - adica circa 0,2% din populatia fiecarei tari - sa depuna cereri pentru a putea munci in Marea Britanie.

"Cum studiile trecute au aratat ca 18% din muncitorii straini sositi in Marea Britanie dupa integrarea tarii lor in Uniunea Europeana nu se aflau aici pentru prima oara, rezulta ca numarul migrantilor noi va fi de 41.000 in cazul romanilor si 15.000 in cazul bulgarilor", se arata in studiul institutului britanic.

Spre comparatie, in primul an dupa integrarea Poloniei in UE, circa 96.000 de muncitori din aceasta tara au plecat in Marea Britanie, in timp ce in cazul Lituaniei numarul celor care au ales sa munceasca in Marea Britanie s-a ridicat la 25.000.

Analistii spun ca Marea Britanie nu trebuie sa se teama ca va deveni o destinatie favorita pentru muncitorii romani si bulgari pentru ca majoritatea celor care vor sa migreze prefera tari precum Italia, Spania si Grecia.

"Acestea sunt mult mai apropiate de muncitorii romani si bulgari atat ca limba, cultura, cat si ca distanta geografica. Distanta dintre Marea Britanie si cele doua tari este foarte mare si, deci costisitoare, lucru care reduce din popularitatea unui loc de munca britanic", mai spus analistii IPPR.

Cu toate acestea, ei apreciaza ca guvenul britanic ar trebui sa permita accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii mai ales in conditiile in care, in urmatorii zece ani, in Marea Britanie vor fi create peste 1,3 milioane de noi locuri de munca ce nu vor putea fi ocupate de muncitorii locali.

In ultimele sase luni (1 octombrie 2005 - 31 martie 2006) numarul romanilor care au plecat la munca in strainatate aproape s-a dublat, ajungand la 10.650, fata de 6.602 persoane admise in perioada similara din 2004-2005, potrivit Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.

"In prezent, numarul ofertelor de munca este in continua crestere, OMFM primind aproape in fiecare zi noi oferte de munca", spun reprezentantii Oficiului.

Deocamdata, nu exista nicio statistica oficiala privitoare la numarul romanilor care muncesc in strainatate, totusi, estimarile neoficiale indica faptul ca peste 2 milioane de romani lucreaza peste granita. Acestia au trimis in tara anul trecut peste 3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO