Eveniment

Broadcom va continua să fie o companie activă pe piaţa de M&A, după ce Donald Trump blochează preluarea Qualcomm

Broadcom va continua să fie o companie activă pe piaţa...

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.03.2018, 19:24 656

Broadcom va continua să fie o companie activă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, după ce preşedintele Americii, Donald Trump, a blocat cea mai mare tranzacţie din istoria telecomunicaţiilor, potrivit analiştilor, scrie Reuters.

Preşedintele SUA, Donald Trump a semnat luni un ordin prin care opreşte ceea ce ar putea fi cel mai mare acord din domeniul tehnologic, din cauză că fuziunea ar oferi Chinei monopolul pieţei în sectorul telecomunicaţiilor.

În urma ordinului semnat de Trump, acţiunile companiei Broadcom au crescut cu 3% în timpul tranzacţiilor de dimineaţă, în timp ce acţiunile Qualcomm au înregistrat o scădere de 3,5%.

Directorul executiv al Broadcom, Hock Tan, este un om de afaceri  care a transformat compania Avago - micul producător de cip-uri, pe care îl conducea şi care avea o valoare de piaţă estimată la 3,5 miliarde de dolari în 2009 - într-un gigant care valorează în prezent peste 100 de miliarde de dolari.

Hock Tan a cumpărat compania Broadcom în schimbul sumei de 37 de miliarde de dolari, într-o tranzacţie cu efect de levier în 2015, iar doi ani mai târziu a mai urmat o tranzacţie de 5,5 miliarde de dolari pentru achiziţia Brocade Communications.

Majoritatea analiştilor consideră că Broadcom va renunţa la acordul făcut cu Qualcomm, următoarele obiective fiind companiile Xilinx Inc şi Israel Mellanox Technologies Ltd. Directorul companiei Broadcom nu a putut fi contactat pentru detalii.

Achiziţia Qualcomm ar transforma compania Broadcom în cea mai mare companie producătoare de cip-uri pentru smartphone-uri din lume, permiţând acesteia să domine piaţa tehnologiei mobile în ceea ce priveşte viitoarea generaţie de internet 5G.

„Considerăm că una dintre opţiunile Broadcom este să se concentreze pe demersurile din piaţa de fuziuni şi achiziţii din sectorul comunicaţiilor”, a spus Craig Ellis, analist la B. Riley. „Broadcom râvneşte după companiile cu un potenţial mare de creştere, bogate în tehnologie, cu o piaţă completă şi complementară şi expunere a clienţilor”.

Între timp, doi analişti susţin că Xilinx şi Mellanox ar fi două companii care ar completa portofoliul companiei  Broadcom, deoarece Xilinx este o companie producătoare de cip-uri folosite la comunicaţiile fără fir, iar Mellanox produce servere de conectare şi sisteme de stocare.

Xilinx are o valoare de piaţă de 20 de miliarde de dolari, în timp ce Mellanox este evaluată la mai puţin de 4 miliarde de dolari. Nici una dintre cele două companii nu au fost disponibile pentru comentareii, scrie Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO