Eveniment

Bruynseels, BCR: Are Romania un plan pe 20 de ani cu obiective mari sustinute de politicieni?

11.02.2010, 23:14 35

Pentru ca Romania sa revina la o crestere economica rapida estenevoie de consens politic asupra obiectivelor majore ale tarii,afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.

"Care este planul strategic al Romaniei? Exista unul impartasitde partidele politice? Este nevoie de un plan pe 20 de ani, care sase bazeze si pe bugete multianuale care sa prevada alocari pentruproiectele de infrastructura. In privinta adoptarii euro, cred caproblema nu este calendarul de aderare, ci chiar angajamentulpentru acest obiectiv", spune seful celei mai mari banci de pepiata.

Bancherul care are in administrare credite pentru companii depeste 5,5 miliarde de euro, considera ca industria Romaniei nu estesuficient de matura si nu poate sustine economia intr-o perioada decriza, iar aceasta se vede in performanta tarii in ultimele 12-18luni.

In opinia sa, Romania inca are o economie inchisa luand inconsiderare ponderea exporturilor de numai circa 30% din PIB, fatade 70% in cazul Cehiei. "Va trebui sa fie mult mai deschisa pentrua profita de pozitia de membru in UE."

Cat priveste dilema gasirii unei solutii pentru crestereaveniturilor la buget, Bruynseels crede ca nu este nevoie sa creascaTVA, ci statul trebuie sa ia masuri pentru diminuarea economieigri. "In Romania se profita de neaplicarea legislatiei fiscale, iarcei care platesc taxe practic ii subventioneaza pe cei care facevaziune. Pe partea de cheltuieli, problema nu tine doar dereducerea numarului de angajati din sectorul bugetar, ci trebuiecrescuta eficienta cheltuirii banilor publici."

Britanic de origine, cu experienta in grupul Barclays, seful BCRsustine ca marimea sectorului public raportata la dimensiuneaeconomiei trebuie ajustata. El se intreaba de ce inca se afla inproprietatea statului CEC Bank sau companii mari din sectorulenergetic, atat timp statul nu are bani pentru a face investitiilenecesare. Pe de alta parte, nu intra in discutia privind eseculmanagementului privat in multe grupuri financiare si industrialedin Vest.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a fost privatizata in 2005cu austriecii de la Erste Bank, tranzactia fiind finalizata intoamna lui 2006 pentru suma record de 3,75 mld. euro. "S-a spus caErste a platit foarte mult pe BCR, dar in urmatorii 10 ani se vavedea ca de fapt a fost un chilipir avand in vedere potentialulbancii", afirma Bruynseels.

In privinta proiectelor de investitii in infrastructura atat denecesare in Romania, el remarca o reticenta a autoritatilor pentruparteneriate public-private (PPP).

"Mi se pare ca exista o reticenta fata de aranjamentele de tipPPP, cu toate ca este evident ca niciodata nu se vor putea faceinvestitiile necesare doar cu bani de la buget. Si nu este vorbadoar despre sosele, ci si despre alimentare cu apa sau canalizare.Incercam si noi sa convingem Guvernul sa accepte astfel devariante."

In acelasi timp, bancherul crede ca ar trebui ca Executivul sastabileasca o agenda clara cu industriile care vor fi sustinute destat in Romania si care nu, asa cum se intampla si in taridezvoltate.

"Sunt alegeri greu de facut, este nevoie de decizie politica,dar si economica. Cred ca trebuie sustinute in primul randcompaniile cu potential de export."

Cat priveste adoptarea euro, Bruynseels spune ca economia esteoricum "euroizata", iar intarirea leului va eroda avantajulcompetitiv dat de costul redus al fortei de munca, asa ca ar fi depreferat trecerea mai rapida la moneda unica. Pe de alta parte, elcrede ca rigoarea UE privind respectarea criteriilor de laMaastricht va creste, nefiind de asteptat vreo relaxare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO