Eveniment

Bucurestenii i-au ajuns din urma pe unguri la salariul mediu net

Bucurestenii i-au ajuns din urma pe unguri la salariul mediu net

Click pentru imaginea intreaga

25.02.2008, 19:21 24

Doar sase judete au avut anul trecut salarii medii nete peste media nationala, de 313 euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Primele patru (Bucuresti, Ilfov, Gorj si Cluj) si-au mentinut pozitiile detinute in topul salariilor pe judete din 2006, in timp ce Sibiul a urcat de pe locul 9 (ocupat in 2006) pana pe cinci in topul judetelor cu cel mai bine platiti salariati.
Astfel, bucurestenii au ajuns sa castige aproape ca ungurii (430 de euro - salariul mediu net lunar), care au 5-6 ani inainte in privatizare si reforma.
Judetele care au atras cele mai multe investitii sunt si acelea cu cele mai mari salarii medii nete din tara. Capitala, care a atras (impreuna cu judetul Ilfov) peste 60% din totalul investitiilor straine de pana acum, are cele mai mari salarii, o situatie asemanatoare fiind valabila si in judetele din vestul tarii.
Anul trecut, cea mai mare crestere salariala medie au avut-o angajatii din judetul Valcea, potrivit statisticii oficiale. Cresterea a fost de 37% in euro, fata de o majorare de 28% a salariului mediu net la nivel national. Datorita acestei cresteri, Valcea a avut cea mai rapida ascensiune in top, de pe locul 30 pana pe 16. Salariul mediu net lunar din acest judet a fost anul trecut de 276 de euro, fata de 202 euro in 2006.
La polul opus se situeaza judetul Harghita, unde a fost inregistrata cea mai lenta crestere salariala (doar 13%, fata de media nationala de 28%). Astfel, Harghita a ajuns pe ultimul loc in clasament, adica de pe 38 pe 42. Angajatii din Harghita au castigat anul trecut, in medie, 210 euro.
De altfel, salariul mediu net din Bucuresti (primul in top) a fost anul trecut dublu fata de cel din Harghita (ultimul judet din top). Potrivit statisticii, angajatii din Capitala au castigat anul trecut cu 37% mai mult decat media nationala, adica 428 de euro fata de 313 euro.
Diferentele de salarizare dintre diferite judete sunt corelate cu diferentele de PIB pe locuitor, indicator care arata atat productivitatea, cat si nivelul de trai, potrivit unei analize a Comisiei Nationale de Prognoza. Conform acesteia, PIB pe locuitor in Bucuresti a fost anul trecut de circa 11.300 de euro, dublu fata de 5.600 de euro pe locuitor la nivel national.
Cele mai multe judete de la coada clasamentului salariilor sunt din Moldova (Vaslui, Suceava, Vrancea si Neamt). Potrivit datelor Eurostat, Moldova este cea mai saraca regiune din intreaga Uniune Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO