Eveniment

Bucureştenii ies în stradă pentru Ucraina. Peste zece organizaţii civile îşi anunţă prezenţa la manifestaţie

Bucureştenii ies în stradă pentru Ucraina. Peste  zece...

Autor: Gabriel Pecheanu

18.03.2022, 14:27 88

Peste zece organizaţii civile organizează sâmbătă un protest comun de susţinere pentru Ucraina. Protestul va avea loc de la ora 16.00 în Piaţa Victoriei, iar la ora 18.00 participanţii vor pleca în marş către Ambasada Rusiei.

„Greenpeace România îşi uneşte forţele cu 11 organizaţii civice pentru a participa la un protest comun de susţinere pentru Ucraina. Cerem oprirea războiului şi încetarea imediată a crimelor împotriva umanităţii şi mediului care au transformat Ucraina într-o rană deschisă. Sunt invitaţi toţi cei care îşi doresc o lume guvernată de pace, nu de interese meschine care se traduc în pierderi de vieţi omeneşti. Pacea nu poate fi atinsă fără a ne desprinde de industriile fosile care pompează bani în conflicte”, potrivit unui comunicat de presă.

Protestul va avea loc sâmbătă în Piaţa Victoriei începând cu ora 16:00, iar în jurul orei 18:00 se va pleca în marş către Ambasada Federaţiei Ruse, Şos. Pavel Kiseleff nr. 6.

„Ne aliniem majorităţii capitalelor europene care şi-au arătat solidaritatea cu Ucraina în faţa atacului împotriva ţării şi a ucrainenilor care este ilegitim şi inacceptabil. De trei săptămâni, societatea civilă românească primeşte refugiaţi la graniţe, în gări şi în propriile case, trimite tiruri cu ajutoare sau portbagaje burduşite cu pături, după posibilităţi. Cu toate acestea, eforturile tuturor s-au concentrat pe ajutor punctual şi răspuns rapid. Nu a fost timp, energie şi nici masă critică pentru o manifestaţie masivă pentru pace, aşa cum are datoria să demonstreze o capitală europeană precum Bucureştiul”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Greenpeace explică de ce se implică o organizaţie de mediu.

„Două dintre valorile fundamentale Greenpeace sunt pacea şi democraţia. Pacea nu poate fi atinsă fără a ne desprinde de industriile ai căror bani susţin apoi mai departe conflictele militare. Războiul din Ucraina ne arată foarte clar cât de periculoasă e dependenţa noastră de combustibili fosili: petrol, gaz şi cărbune. De-a lungul timpului, Greenpeace a derulat campanii împotriva combustibililor fosili care provoacă schimbările climatice, ne otrăvesc mediul şi care sunt direct asociate corupţiei şi conflictelor militare”, adaugă reprezenţanţii Greenpeace.

„Războiul din Ucraina este ultimul lucru de care aveam nevoie în cursa noastră contracronometru cu schimbările climatice. Ultimul raport IPCC ne avertizează că orice întârziere a măsurilor privind adaptarea şi reducerea efectelor schimbărilor climatice înseamnă că ratăm şansa de a securiza supravieţuirea pentru noi toţi. Cu acest război ne îndepărtăm de Acordul de la Paris şi din păcate, amplificăm dezastrul spre care ne îndreptăm. Acest lucru ne va costa pe noi toţi, iar generaţiile viitoare vor plăti cu vârf şi îndesat dacă nu oprim acum această nebunie, dacă nu renunţăm acum la arderea combustibililor fosili”, declară, potrivit comunicatului, Vlad Cătună, coordonator Campanie Climă şi Energie Greenpeace România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO