Eveniment

Bucurestiul a urcat sapte pozitii in topul celor mai scumpe orase pentru expati

Bucurestiul a urcat sapte pozitii in topul celor mai scumpe orase pentru expati

Click pentru imaginea intreaga

04.09.2008, 18:59 20

Cresterea preturilor la imobiliare si intarirea monedei nationale fata de dolar au propulsat Bucurestiul la jumatatea clasamentului celor mai scumpe orase din lume pentru expati.
Bucurestiul a urcat sapte pozitii in clasament comparativ cu anul trecut, fiind singurul oras din Romania cuprins in studiul Mercer, una dintre cele mai mari companii de consultanta in resurse umane la nivel global, membra a grupului Marsh & McLennan Companies.
In 2007, Capitala ocupa locul 78, cu un punctaj de 79,6, acumuland in interval de un an un punctaj de 83,6 puncte, pana la pozitia 71, care il plaseaza la jumatate clasamentului care include 143 de orase.
"Motivul din spatele evolutiei Bucurestiului sta in parcursul pozitiv al monedei nationale comparativ cu dolarul american. Astfel, pentru un expat al unei companii americane devine mai scump sa achizitioneze cosul zilnic necesar. Dolarul american a pierdut 3,52% in fata leului romanesc in ultimul an. Dezvoltarea pietei imobiliare si cresterea preturilor pe aceasta piata, mai ales in Bucuresti, sunt alte motive pentru care costurile vietii au inregistrat un salt", a detaliat Cristian Fugaciu, CEO al Marsh Romania, companie care reprezinta Mercer pe piata locala pe partea de Health & Benefits.
In ceea ce priveste calitatea vietii, Bucurestiul ocupa locul 108 din 215 in lume, potrivit unui alt index al Mercer realizat anul trecut.
Moscova este pentru al treilea an consecutiv cel mai scump oras din lume pentru expati, urmat de Tokio si Londra. Oslo a urcat sase locuri pana pe pozitia a patra, urmat de Seul pe locul cinci.
Asuncion, din Paraguay, este cel mai ieftin oras analizat de catre studiul Mercer pentru al saselea an consecutiv.
Primele zece pozitii ale clasamentului sunt dominate de orase europene si asiatice.
Majoritatea oraselor europene au inregistrat cresteri in top ca urmare a intaririi monedelor nationale fata de dolar. Spre exemplu, Praga a urcat 20 de pozitii, in timp ce Istanbul a avansat cu 15 locuri.
Capitalele central si est-europene care au depasit Bucurestiul in functie de costul vietii sunt Praga (29), Varsovia (35) si Bratislava (45).
Cel mai ieftin oras din Europa ramane Sofia, capitala Bulgariei, care ocupa pozitia 97 cu un scor de 76,9 puncte.
Orasul de referinta al studiului a fost New York care a fost notat cu 100 de puncte si care este singurul oras din Statele Unite prezent in top 50, pe locul 22.
Moscova are 142,4 puncte si este de aproape trei ori mai scump decat Asuncion, care are un scor de 52,5. Contrar tendintei observate anii trecuti, diferenta intre orasele cele mai scumpe si cele mai ieftine s-a marit.
Studiul companiei de consultanta a analizat 143 de orase de pe sase continente si a comparat costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare locatie, inclusiv costuri imobiliare, de transport, hrana, imbracaminte, electrocasnice si divertisment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO