Eveniment

Buget 2019. Consiliul Fiscal are mari obiecţii: creşterea economică de 5,5% pe care se bazează guvernul este nerealistă

Buget 2019. Consiliul Fiscal are mari obiecţii:...

Autor: Iulian Anghel

06.02.2019, 00:07 651

Consiliul Fiscal, care are obligaţia legală de a exprima un punct de ve­de­re asupra legilor bu­ge­tare anuale, spune că proiectul legii bugetului este construit pe prog­noze de venituri exagerate şi include, pe partea de cheltuieli, angajamente care cu greu pot fi onorate.

„Un prim aspect problematic îl reprezintă scenariul de creştere eco­no­mică ce fundamentează cons­truc­ţia bugetară, acesta apărând drept excesiv de optimist în raport cu eva­luă­rile similare ale altor instituţii, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro.“

Economia globală încetineşte mai repede decât se anticipa. În plus, „adoptarea intempestivă“ a Ordonanţei 114, cu impact negativ în economie, este de natură „să amplifice riscurile externe mai sus menţionate“: „În acest context, menţinerea ipotezei de accelerare a creşterii economice reale la 5,5% în 2019 (comparativ cu un nivel situat probabil între 4 şi 4,5% în 2018) în varianta de proiecţie a cadrului macroeconomic elaborată ulterior adoptării OUG nr.114/2018 apare drept surprinzătoare şi, în opinia Consiliului Fiscal, nejustificată“.

Consiliul Fiscal crede totuşi că defla­torul PIB, de 2,5, este subdi­men­sionat şi există, astfel, ceva spaţiu ca, la nivelul va­ria­bilelor nominale, să poată aco­moda, parţial, o situare a variabilelor reale pentru un palier inferior de creş­tere.

Consiliul Fiscal nu se îndoieşte doar de nivelul preconizat al veniturilor din TVA (plus 17%, echivalent a 10,1 mld. lei), din accize sau din venituri extraordinare (cum ar fi licenţa 5G, cu un plus de 2,1 mld. lei), dar spune că în zona muncii sunt multe exagerări, ca de pildă o creştere a numărului de angajaţi cu 3,7% sau a salariului brut cu 13,8%.

„Datele lunare publicate de INS re­levă un trend de încetinire vizibilă a rit­mului de creştere a numărului de salariaţi din sectorul privat, de la 4% în 2016, la 3,2% în 2017 şi 1,7% în pe­rioada ianuarie-noiembrie 2018, în acest context o accelerare la un ritm de creş­tere de 3,7% a numărului de sala­riaţi în sectorul concurenţial apărând drept neverosimilă.“

Potrivit sursei citate, un scenariu mai rezonabil ar fi situarea ritmului de creştere în proximitatea cifrei aparente la nivelul anului anterior (1,5%-1,7%), ceea ce ar genera o deviaţie de circa două puncte procentuale la nivelul ratei de creştere comparativ cu proiecţia Comisiei Naţionale de Prognoză.

Pe partea de cheltuieli, Consiliul Fiscal spune că există riscuri la cheltuielile de bunuri şi la cele cu dobânzile.

În privinţa cheltuielilor de investiţii, care ar urma să crească de la 34 mld. lei în 2018 la 47 mld. lei anul acesta, Consiliul susţine că această „expansiune de proporţii“ se bazează pe seama fondurilor UE care ajung la buget, o ipoteză excesiv de optimistă, arată opinia Consiliului Fiscal semnată de preşedintele instituţiei, Ionuţ Dumitru.

Liderii coaliţiei PSD/ALDE s-au întâlnit şi ieri pentru a examina proiectul de buget, în condiţiile în care adoptarea lui este mult întârziată, iar neînţelegerile privind împărţirea banilor încă persistă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO