Eveniment

Bugetarii ne costa triplu fata de acum patru ani

Bugetarii ne costa triplu fata de acum patru ani

Click pentru imaginea marita

26.03.2008, 20:02 23

Cei 1,4 milioane de bugetari au costat anul trecut in total 7,7 miliarde de euro de la bugetul general consolidat, fata de 2,4 miliarde de euro in 2004, marcand astfel o crestere de 3,2 ori a acestor cheltuieli bugetare in doar patru ani, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.
Cresterea a fost cauzata atat de angajarile suplimentare, cat si de explozia salariala din sectorul public, inceputa in 2004-2005.
Anul acesta, bugetul adoptat in Parlament prevede o incetinire puternica a ritmului de crestere a acestor cheltuieli.
Banii alocati acestui fond sunt anul acesta de 7,9 miliarde de euro, cu doar 4% mai mult decat in 2007.
Cheltuielile de personal ale bugetului consolidat reprezinta salariile platite angajatilor statului, dar si impozitele si contributiile sociale aferente acestor salarii. Cheltuielile vizeaza toate categoriile de bugetari, de la functionarii din administratia publica, angajatii din sanatate si educatie si pana la bugetarii din companiile de stat din industrie si servicii. Dintre angajatii statului, cei mai multi lucreaza in educatie (peste 400.000), urmati de cei din sanatate (360.000), administratia publica (peste 200.000), armata si serviciile speciale.
Analistii spun ca majorarile salariale puternice din sectorul public reprezinta una dintre cauzele cresterii salariilor si in mediu privat.
"Cresterea salariilor din administratia publica peste cea din sectorul privat duce, prin efectul de demonstratie, si la cresterea acestora din urma. De regula, salariile reale din sectorul privat sunt corelate cu sporurile de productivitate, insa, prin efectul de demonstratie, si nu numai, legatura se poate rupe, efectul fiind presiuni inflationiste", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
"Mai mult, in general o crestere a salariilor in servicii - inclusiv administratia publica - este inflationista fiindca sporurile de productivitate sunt mai reduse in servicii, sector care nu se supune competitiei din exterior, comparativ cu cele din industrie, care se supune competitiei din exterior. Prin urmare, cresterea salariilor reale din servicii ar trebui sa fie sub cea a salariilor din industrie", a completat el.
Numai in administratia publica, sectorul bugetar cel mai dinamic din perspectiva pietei muncii, salariul mediu a crescut de aproape trei ori (de la 202 in 2004 la 545 euro anul trecut) in ultimii trei ani. In aceeasi perioada, numarul functionarilor din administratie a crescut cu 50.000, adica aproape 32%, pana la 210.000 de birocrati.
In conditiile persistentei excesului de cerere din economie, politica salariala a angajatorilor ar trebui sa fie mai restrictiva si, implicit, este nevoie de o politica salariala mai putin generoasa in sectorul public, a mai spus senior economistul ING.
"Guvernatorul Bancii Nationale a atras atentia in numeroase randuri ca o crestere exagerata a cheltuielilor de personal in sectorul public poate reinflama presiunile inflationiste. Cresterea cheltuielilor de personal de doar 10% in 2008 (in lei, n. red.) este cea mai mica din ultimii 5 ani si se afla sub cresterea generala a cheltuielilor prevazute pentru 2008, adica 21%", a declarat Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
El considera ca o eventuala restructurare viitoare a cheltuielilor publice ar trebui efectuata pe seama reducerii cheltuielilor curente si accelerarii investitiilor facute din resurse bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO