Eveniment

Bugetarii vor face reguli interne de achizitii

13.07.2006, 20:39 39

Institutiile publice vor stabili proceduri interne, prin norme proprii, pentru atribuirea unor contracte de cumparare sau inchiriere de spatii, imobile si terenuri sau a unor servicii financiare, juridice sau de selectie si plasare a fortei de munca, potrivit unor surse oficiale.
Prevederea a fost deja inclusa intr-un proiect de hotarare privind normele de aplicare a regulilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, document aflat pe agenda de lucru a sedintei de miercuri a Guvernului.
Actul normativ stabileste ca, in anumite situatii, autoritatea contractanta are dreptul sa atribuie contractul prin aplicarea unei proceduri interne, reglementata prin norme proprii, cu obligatia asigurarii unei utilizari eficiente a fondurilor si a unui tratament egal fata de ofertanti.
Printre situatiile mentionate in document, in care se va putea apela la proceduri interne de incredintare, au fost incluse contractele pentru servicii de cumparare sau inchiriere de terenuri, cladiri si alte bunuri imobile, servicii de arbitraj si conciliere, servicii financiare pentru emiterea, cumpa-rarea, vanzarea sau transferul valorilor imobiliare ori al altor instrumente financiare, precum si pentru prestarea de servicii specifice de catre Banca Nationala.
Contractele vor putea fi atribuite pe baza procedurilor interne ale institutiilor publice si pentru anumite servicii hoteliere ori de transport feroviar si maritim, servicii juri-dice, de selectie si plasare a fortei de munca - cu exceptia contractelor de munca -, servicii de investigatie si protectie - cu exceptia serviciilor de transport cu vehicule blindate -, servicii de invatamant, sanatate si asistenta sociala, servicii recreative, cultu-rale si sportive. Contractele incheiate in anul precedent si care expira la final de an vor putea fi prelungite cu conditia ca in documentatia de atribuire sa fi fost mentionata posibilitatea de suplimentare a contractului, pe o perioada de cel mult inca patru luni.
Autoritatiile publice vor impune ofer-tantilor cerinte minime economice si finan-ciare numai in cazul unui eventual risc de neindeplinire a contractului de catre acestia, fara a putea conditiona incredintarea ser-viciilor de o cifra de afaceri mai mare de trei ori decat valoarea medie anuala a contractului ce urmeaza a fi atribuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO