Primăria oraşului Braşov şi-a bugetat încasări de 365 mil. lei (81 mil. euro) din venituri proprii în 2014, nivel similar celui înregistrat în anul anterior, potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituţiei. Banii, proveniţi din taxe locale şi transferuri de la bugetul de stat, vor fi folosiţi mai ales pentru repararea drumurilor şi curăţarea străzilor. ZF continuă seria de articole privind modul în care se cheltuiesc banii publici, pornind de la proiectele de buget ale primăriilor din ţară.
Proiectele de „gospodărire“ derulate anul acesta în Braşov, care presupun activităţi de gestionare a deşeurilor, de întreţinere a spaţiilor verzi şi a bazelor sportive şi de amenajare a străzilor, vor necesita cheltuieli de peste 125 mil. lei, potrivit documentului. Alţi 75 mil. lei vor merge spre bugetul pentru instituţiile publice, entităţi cum ar fi poliţia locală, teatrele din oraş sau grădina zoologică. Grădiniţele, şcolile şi liceele din oraş vor avea la dispoziţie în total 14 mil. lei.
„În proiectul de buget pe anul 2014, un principiu după care s-a mers a fost menţinerea cheltuielilor la nivelul de anul trecut, având în vedere că la sfârşit de an încasările au fost la 94% faţă de cele prognozate“, a declarat pentru ZF Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei Braşov.
Astfel, pentru anul acesta primăria estimează că va încasa venituri proprii, prin Direcţia Fiscală, în valoare de 171 mil. lei, plus 194 mil. lei, reprezentând sume alocate din unele venituri ale bugetului de stat.
La sumele estimate ca venituri la bugetul local se adaugă sumele defalcate din TVA „pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiilor, alocate prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov“, potrivit proiectului de buget.
Obiectivele majore de investiţii propuse pentru anul 2014, fără a fi specificate sumele alocate fiecărui proiect în parte, includ, printre altele, reabilitarea termică a două şcoli şi trei licee, reabilitarea sistemului de încălzire în două grădiniţe şi două licee, precum şi amenajarea unei pârtii de sanie şi dublarea capacităţii de parcare în Poiana Braşov.
Cele mai mari sume alocate de la buget pentru gospodărire locală se referă la întreţinerea şi repararea drumurilor publice (68 mil. lei) şi salubrizarea domeniului public (11 mil. lei). Primăria estimează că întreţinerea parcurilor şi bazelor de agrement va costa alţi 11 mil. lei, în timp ce salubritatea şi gestionarea deşeurilor va costa 23 mil. lei.
„Pe lângă partea de investiţii în infrastructură, care au ca rezultat şi atragerea de investiţii străine, noi avem şi un program de minimis pentru anumite tipuri de investiţii, în cadrul cărora oferim reduceri de impozite care pot ajunge chiar şi la 100%“, a mai spus Toarcea, răspunzând la o întrebare legată de felul în care intenţionează Braşovul să atragă investitori străini anul acesta.
Printre cei mai mari angajatori privaţi activi în Braşov, oraş cu o populaţie de peste 253.000 locuitori, se găsesc producătorul de componente auto Autoliv, deţinut de germanii de la Autoliv Beteiligungsgesellschaft, şi RC-CF Trans şi Regiotrans, companii cu activităţi în sectorul transporturilor. Alţi mari angajatori activi în reşedinţa judeţului Braşov includ operatorul de call center Arvato Service, dar şi distribuitorul de medicamente Ropharma, unul dintre cei mai mari jucători din România în piaţa distribuţiei de medicamente.
De asemenea, autorităţile din Braşov intenţionează să finalizeze anul acesta proiectele europene finanţate din fonduri structurale prin exerciţiul financiar 2007- 2013, proiecte printre care se numără un centru multifuncţional de servicii sociale, un centru de afaceri, transfer tehnologic şi incubator de afaceri, aflat în faza de licitaţie, precum şi implementarea unei platforme de e-learning în cadrul Primăriei Braşov.
„La secţiunea de proiecte cu finanţare europeană se găsesc strict proiectele pe care chiar le putem face, aceste tipuri de proiect fiind prioritare pentru administraţie anul acesta“, a mai spus purtătorul de cuvânt al primăriei.
Alte proiecte sunt achiziţionarea de echipamente de maşini de producere puieţi forestieri şi construirea de drumuri noi şi reabilitarea drumurilor forestiere existente, pentru accesibilitatea fondului forestier proprietate publică a oraşului.
Din Fondul Româno-Elveţian, un program de asistenţă financiară oferită de Elveţia pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, primăria Braşov vrea să acceseze finanţare pentru două studii de fezabilitate. Primul se referă la reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice în zona rezidenţială Tractorul, iar al doilea se referă la renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor utilizând tehnologii de construcţii inteligente.
Anul trecut, veniturile la bugetul local Braşov au însumat 583 mil. lei, dintre care 365 mil. lei au reprezentat venituri proprii (la fel ca anul acesta). La momentul respectiv, autorităţile estimau că anul acesta bugetul local va avea venituri totale de circa 627 mil. lei, dintre care 376 mil. lei ar fi fost venituri proprii.
Cheltuielile municipalităţii s-au ridicat anul trecut la 597 mil. lei, estimarea pentru anul acesta indicând cheltuieli de aproximativ 627 mil. lei.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels