Eveniment

Bugetul a trecut în viteză, cu concesii minime ale parlamentarilor puterii

Bugetul a trecut în viteză, cu concesii minime ale parlamentarilor puterii

Autor: Mihaela Claudia Medrega, Iulian Anghel

19.12.2010, 23:56 51

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat în doardouă zile proiectele legilor bugetului de stat şi ale bugetuluiasigurărilor sociale, acceptând doar concesii minime faţă de cele11.000 de amendamente depuse de opoziţie.

Rapiditatea cu care comisiile au redactat rapoartele pe bugetecreează premisele ca în această săptămână Parlamentul să dea votulfinal.

Astfel, parlamentarii nu vor mai fi obligaţii să se întoarcă dinvacanţa de iarnă pentru a continua dezbaterile la buget, un bugetconstrângător din punctul de vedere al opoziţiei şi al angajaţilorla stat.

Obiectivele proiectului de buget ţin de continuarea consolidăriifiscale, reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, de la 6,8%din PIB în acest an, şi continuarea reducerii cheltuielilorcurente, după cum a anunţat chiar ministrul finanţelor, GheorgheIalomiţianu.

Bugetele propuse de Executiv pentru ministere pentru 2011 aufost păstrate de comisiile de buget-finanţe, concesiile acceptatede titularii ministerelor şi de Ministerul Finanţelor fiindrealocări între diverse capitole de cheltuieli, în interiorul sumeialocate iniţial, cum a fost cazul bugetelor MinisteruluiAgriculturii şi Ministerului Sănătăţii. De asemenea, bugetulMinisterului Finanţelor a fost votat în cuantumul propus de Guvern,dar cu un amendament prin care se prevede că încadrarea în numărulmaxim de posturi în minister, prevăzut pentru 2011, se va face întrei luni de la adoptarea legii bugetului. În anul 2011, numărulposturilor finanţate va fi redus cu 2.000 faţă de cele finanţate înanul 2010, de 33.000.

Concesiile puterii: ce amendamente ale opoziţiei au fostaprobate

Amendamentele opoziţiei cu privire la posibilitatea camicroîntreprinderile să opteze pentru un impozit de 3% din cifra deafaceri şi criteriile de alocare a sumelor pentru autorităţilelocale au fost acceptate de reprezentanţii puterii, potrivitMediafax.

Microîntreprinderile au beneficiat până în 2009 de un regimspecial de taxare, având posibilitatea să aleagă între impozitareaprofiturilor şi plata unui impozit pe venit, care a crescutprogresiv, ajungând la 3% din venituri în 2009. Schimbarea acestuiregim de taxare a fost decisă tot de parlamentari, în ianuarie2010, prin adoptarea unui amendament la legea bugetului pentruacest an. Măsura a venit după introducerea impozitului minim înaprilie 2009, care a fost prima lovitură adusămicroîntreprinderilor.

Microîntreprinderile au fost folosite în ultimii ani pentru aplăti salariile mari, o parte din ele fără achitarea contribuţiilorsociale. Pentru venituri de sub 100.000 de euro pe an, impoziteleplătite la stat erau de 3% din veniturile totale şi de 16% dindividende, în condiţiile în care pentru plata unui salariu cu toatetaxele şi contribuţiile sociale incluse este necesară o cheltuialădublă din partea angajatorului.

Rapoartele întocmite de comisiile de buget-finanţe la cele douăproiecte de lege urmează să intre astăzi în dezbaterea plenuluiParlamentului.

Ce spune ministrul finanţelor

Bugetul pe 2011 are o construcţie solidă, se bazează pe creştereeconomică, e orientat pe investiţii şi reducerea cheltuielilorcurente;
Există premisele pentru ca bugetarii să-şi recapete, în 2011, cele15 procente din salarii; există fondurile necesare pentru plata latimp a pensiilor în cuantumul actual;
Avem bugetul construit pe baza indicatorilor macro-economici înbaza realităţilor economice, nu putem să ducem ţara într-o situaţiede incapacitate de plată, aşa cum au dorit cei de la opoziţie şi aufăcut-o cât au fost la guvernare;
Amendamentele depuse de opoziţie la proiectul bugetului au scoppopulist;
Mi-aş dori într-o zi să ştiu şi nivelul arieratelor, în mod direct,pentru că unele nu sunt înregistrate în contabilitate, nici afirmelor, nici a instituţiilor publice. Cred că aici e mult delucru şi din partea Finanţelor, şi a instituţiilor publice;
Aş susţine ideea unui audit privind toate investiţiile dinRomânia;
Obiectivele proiectului de buget ţin de continuarea consolidăriifiscale, reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB şicontinuarea reducerii cheltuielilor curente.

Câţi bugetari ar mai urma să fie concediaţi în2011?

O situaţie comună în rândul miniştrilor, acea a prezentării unorcifre de care apoi demnitarii se dezic, s-a întâmplat şi ladezbaterea legii bugetului pe 2011, având ca protagoniştiMinisterul Finanţelor şi Ministerul Internelor (MAI). La observaţiaunui senator, anume că la MAI cifra disponibilizaţilor ar urma săajungă la 18.000, ministrul de resort, Traian Igaş, a răspunsprompt: este o declaraţie politică! "Este o cifră interpretatăgreşit, nu putem discuta aşa ceva. Nu putem discuta de nicio cifrăpână nu avem o analiză", a spus Igaş. Ce analiză şi ce interpretarese mai pot face de vreme ce chiar bugetul Internelor prevede acestlucru? Lucrurile sunt scrise negru pe alb în bugetul MAI: dintotalul de 158.125 de posturi, finanţate în 2010, în 2011 suntscoase de la finanţare 8.561, iar începând cu trimestrul II alanului viitor, vor mai fi eliminate alte 10.000 de posturi de la"ordine publică şi apărare naţională", ajungându-se de la 141.647de astfel de funcţii la 131.647. Cifra există în buget, ea vadeveni literă de lege după promulgarea actului normativ. Despre cevorbeşte atunci Traian Igaş? De asemenea, secretarul de stat de laFinanţe, Gheorghe Gherghina, a susţinut că din minister ar trebuisă mai plece alţi 2.000 de oameni în 2011. Dar în bugetulministerului sunt trecute la finanţare pentru 2011 31.037 posturi,după ce au fost eliminate 2.000 de posturi. De unde ar urma să sefacă disponibilizările? Secretarul de stat nu a ştiut să o spunăconcret, agăţându-se de aceeaşi "analiză" care ar urma să se facăulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels