Eveniment

Bugetul Bucureştiului: 115 mil. lei pentru panseluţe, 55 mil. lei pentru biserici, 33 mil. lei pentru statui, doar 25 mil. lei pentru clădirile cu risc seismic şi 5 mil. lei pentru piste de biciclişti

Autor: Iulian Anghel

22.03.2017, 00:07 1832

Administraţia Lacuri şi Parcuri Bucureşti are la dis­po­zi­ţie anul acesta 115 milioane de lei (25 milioane de euro), dar Ad­ministraţia Municipală pentru Consolidări doar 25 de milioane de lei, arată bugerul Capitalei prezentat ieri. Bisericile primesc 55 de milioane de lei, 30 de milioane de lei costă statuile, dar pistelor de biciclete le-au fost alocate cinci milioane de lei, dintr-un necesar de peste 40 mil. lei.

Din venituri anticipate de 5 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) ale Primăriei Generale, RATB şi RADET primesc 1,2 mld. lei, majoritatea pentru subvenţii, dar proiectele de infrastructută primesc bani cu picătura - în jur de 250 de milioane de lei în 2017.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a făcut public proiectul bugetului pe 2017, care prevede venituri de 5 miliarde de lei din care 4 miliarde de lei venituri din acest an. Aproape un miliard de lei şi-a bugetat Primăria Generală din excedentul din anii trecuţi, deşi acest excedent nu este foarte clar în execuţiile bugetare trecute.

De aproape 20 de miliarde de lei mai are nevoie Primăria Generală pen­tru a-şi finaliza in­ves­tiţiile începute şi să înceapă altele noi, evaluate într-o anexă a bugetului, la 27 de miliarde de lei, între care şapte miliarde de lei cheltuieli realizate până la finalul anului trecut. Cei mai mulţi bani îi reclamă investiţiile în transport/infrastructură, unde mai e nevoie de 16 miliarde de lei, din totalul de 21 de miliarde de lei. Din totalul investiţiilor necesare, 14 miliarde ar urma să fie investiţii noi.

Necesarul de investiţii totale poate oferi o imagine asupra numărului de ani care vor trece până la realizarea lor, având în vedere că „cheltuielile de ca­pital” (investiţiile) totale ce vor fi rea­lizate anul acesta sunt evaluate la 1,1 mi­liarde de lei. Dacă luăm însă chel­tuielile de investiţii ce merg în infras­­tructură, aşa cum sunt ele consemnate în buget, ele sunt cu mult mai mici, în jur de 250 de milioane de lei.

Dincolo de unele cheltuieli la care deocamdată, din multe motive, nu se poate renunţa, cum sunt masivele sub­venţii pentru transport şi căldură - peste un miliard de lei anual – sunt unele cheltuieli care, în continuare, sunt foarte mari, ar necesita explicaţii supli­mentare. De plidă, sumele ce vor fi chel­tuite pentru parcuri (iar Primăria Ge­nerală nu administrează toate par­curile Bucureştiului) sunt de 115 mil. lei, adică jumătate din suma acordată infras­tructurii, într-un oraj deja sufocat. De asemenea, subvenţiile pentru bi­se­rici sunt de 55 mil. lei, o sumă du­­blă faţă de cheltuielile angajate pen­tru con­so­lidatea clădirilor, în condiţiile în care sute de clădiri sunt în pericol să se prăbuşească la un cutremur mai mare.

RATB primeşte în continuare subvenţii masive pentru funcţionare, peste 500 mil. lei. Dar pentru achi­ziţionarea de noi mijloace de transport din cele 600 de autobuze, troleibuze şi tramvaie promise - în total peste 2 mld. lei - nu sunt anul acesta 31 de milioane de lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO