Eveniment

Bugetul consolidat al statului a intrat pe deficit, la 11 luni. Investiţiile din buget au scăzut cu 14%

Bugetul consolidat al statului a intrat pe deficit, la 11...

Autor: Iulian Anghel

07.01.2015, 00:07 400

Execuţia bugetară la 30 noiembrie s-a încheiat cu un deficit de 0,04% din PIB, după un excedent de 0,3% din PIB la 31 octom­brie. Bugetul consolidat a cheltuit cu doar 248 mil. lei mai mult decât a înca­sat, faţă de un deficit prevăzut în le­gea bugetului de peste 14 mld. lei (2,2% din PIB). La 11 luni din 2013, deficitul a fost de 1,53% din PIB.

Cui i se datorează această situaţie bună la prima vedere?

În primul rând ţinerii în frâu a chel­tu­ielilor şi abia în al doilea rând creş­terii ve­ni­turilor. La 11 luni, veni­tu­rile au cres­cut cu 6,8% faţă de perioada simila­ră a lui 2013 (faţă de o programare anua­lă de plus 8%), iar cheltuielile au avan­sat cu doar 1,5%.

Cel mai mult s-a tăiat însă de la chel­tuielile de capital (investiţiile din buget) – cu 2 miliarde de lei mai puţin decât în perioada similară a lui 2013 (minus 13,9%). Aici nu se mai poate „recupera“ în decembrie, având în vedere situaţia meteorologică.

Este interesantă evoluţia cheltuie­lilor realizate pentru proiectele deru­late cu fonduri UE. De la o scădere de mi­nus 8% în octombrie faţă de perioada si­mi­lară a lui 2013, s-a ajuns în no­iem­brie la un plus de 4,9%, comp­arativ cu anul trecut. Într-o singură lună au fost chel­tuiţi în astfel de pro­iecte 2,3 mi­liar­de de lei. Un astfel de salt calitativ se în­re­gistrase şi în octom­brie, când chel­tu­ie­lile făcute pentru proiectele deru­la­te cu fonduri de la UE au fost de 1,8 mld. lei, dublu faţă de luna precedentă.

Cheltuielile de personal, pe de altă par­te, au fost majorate cu 4%, la 44 mld. lei, iar cheltuielile cu asistenţa so­cia­lă au fost de asemenea majorate la 64,7%, echivalentul unui avans tot de 4%.

La 11 luni, veniturile bugetului general consolidat sunt de 195 miliarde de lei (28,9% din PIB), cu 6,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit Ministerului Finanţelor, s-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasă­rile din CAS (+2,6 mld. lei), accize (Ă+2,6 mld. lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1,8 mld. lei), impozitul pe profit (+1,2 mld. lei). Veniturile din TVA au crescut foarte încet - +294 mil. lei (+0,6% faţă de perioada similară a anului precedent).

Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate au fost de 8,5 mld. lei, cu 25% mai mari faţă de aceeaşi perioa­dă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general con­so­lidat au fost de195,3 mld. lei, cres­când în termeni nominali, cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Ele sunt însă cu 1,1 puncte procentuale mai mici ca pondere în PIB faţă de pe­rioa­da similară a lui 2013. Astfel, defi­ci­tul bugetului general consolidat este, la 11 luni, de 0,04% din PIB, faţă de un deficit prevăzut pe întreg anul de 2,2% din PIB.

Faţă de anul precedent, s-a înre­gis­trat reducerea cheltuielilor cu dobânzi cu 3,7% datorită scăderii randamen­te­lor la licitaţiile emisiunilor de obli­ga­ţiuni.

Astfel, în primele 11 luni ale anu­lui statul a cheltuit 10 miliarde de lei pe dobânzi.

Pentru anul acesta, guvernul mi­zea­ză pe venituri de 226,4 miliarde de lei şi chel­tuieli de 239,4 mld. lei, la bugetul de stat, ceea ce înseamnă un deficit de 13 miliarde de lei.

Cifrele vin pe un fundal în care măsurile de politică fiscală aplicabile anul acesta, printre care reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiei de asgurări sociale la angajator (CAS) sau reducerea impozitului pe costrucţii speciale (taxa pe stâlp) de la 1,5% la 1%, vor avea un impact bugetar de 4 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO