Eveniment

Bugetul consolidat al statului intră astăzi în dezbaterea parlamentului. La ce să ne aşteptăm în 2021

Parlamentarii au drept de iniţiativă legislativă, aşa că pot depune amendamente la proiectele de legi care vin de la guvern. Membrii majorităţii parlamentare susţin însă că vor respinge amendamentele „în bloc“.

Parlamentarii au drept de iniţiativă legislativă, aşa că pot depune amendamente la proiectele de legi care vin de la guvern. Membrii majorităţii parlamentare susţin însă că vor respinge amendamentele „în bloc“.

Autor: Iulian Anghel

23.02.2021, 09:00 135

♦ Conducerea parlamentrului decide astăzi calendarul dezbaterii bugetului pentru 2021 ♦ Guvernul speră ca aceste discuţii să fie rapide, iar proiectul să fie aprobat de Legislativ săptămâna viitoare.

Cu mineri blocaţi în mine, cu ameninţări din toate părţile din partea sindicatelor de stat, principala sfidare căreia trebuie să-i facă faţă guvernul condus de liberalul Florin Cîţu este să reducă deficitul bugetar de la 10% în 2020 la 7% în 2021.

Este un efort enorm pentru că guvernul trebuie să pună frână avansului datoriei publice care a crescut cu 10 puncte din PIB, doar într-un an de zile, până la 45% din produsul intern brut. Anul trecut deficitul bugetar a fost de 102 miliarde de lei, cu 53 de miliarde de lei peste cel din 2019, un salt uriaş. Aceşti bani au venit din împrumuturi, pentru că economia a scăzut cu 3,9% în 2020, iar veniturile fiscal cu 3,3%. Dar, prin aceste împrumuturi, au putut fi ţinute spitalele în picioare şi au putut fi plătite salariile şi pensiile, ceea ce a ajutat consumul şi, în final, economia.

Anul acesta deficitul cash ar urma să fie de 80 de miliarde de lei (7,16% din PIB), deci cu 27% mai mic decât anul trecut.

Această majorare a deficitului până aproape de 10% din PIB în 2020 a permis creşteri de pensii (plus 14% din septembrie 2020) şi ale unor salarii. Acum însă lucrurile se schimbă. Trebuie revenit cumva cu picioarele pe pământ, de aceea lunile următoare vor fi grele pentru guvern. Pentru că oamenilor din aparaul de stat li s-au promis de către fostul guvern al PSD măriri de salarii, pe care nu le vor mai primi în viitorul apropiat. Pentru că vistieria statului este goală şi a trăi din împrumuturi este imposibil pe termen lung. În plus, revenirea la ceea ce socoteam în trecut „normalitate“ nu se vede la orizont.

Comisia Europeană ia în calcul prelungirea şi în 2020 a excepţiilor fiscale, ceea ce arată că speranţa ca pandemia să se oprească în acest an se îndepărtează. Aşa că deficitul de 7% din PIB ţintit de Finanţe va fi o redută greu de apărat. De altfel, Consiliul Fiscal a spus că nu poţi obţine o consolidare fiscală doar prin tăierea de cheltuieli, ci trebuie să majorezi veniturile. Cum majorezi însă veniturile – aici este grava întrebare: pentru că povestea cu creşterea colectării este veche de 20 de ani, iar să majorezei taxele ar fi extrem de riscant şi pentru economie şi pentru politică.

Guvernul mizează pe o creştere de 4% a economiei în 2021, dar toate aceste calcule pot fi date peste cap oricând. Însă bugetul trebuie aprobat cât mai repede pentru că de el depind şi bugetele locale care pot fi aprobate doar după ce legile bugetului general sunt promulgate.

Anul trecut legile bugetului au fost trecute prin angajarea răspunderii guvernului în faţa parlamentului, o procedură riscantă, pentru că ea poate atrage o moţiune de cenzură ce poate trimite guvernul la plimbare. Însă guvernul Orban a rămas atunci în picioare (a fost demis două luni mai târziu). Acum, având o majoritate destul de şubredă, guvernul Cîţu va trece, totuşi, proiectele bugetului prin procedură normală. La nivelul coaliţiei de guvernare s-a decis ca membrii Parlamentului care susţin guvernul să nu depună amendamente. PSD ameninţă însă că va depune „mii de amendamente“.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO