Eveniment

Bugetul cumulat al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Sănătate a ajuns la 47 mld. lei în 2019, plus 17%, cel mai ridicat nivel de până acum

Bugetul cumulat al Ministerului Sănătăţii şi al...

Autor: Georgiana Mihalache

04.02.2019, 00:06 700

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au bugetat 47 de miliarde de lei cumulat în 2019, în creştere cu 17% faţă de suma totală din 2018, cele două instituţii având printre cele mai mari bugete, potrivit prezentării publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Ministerul Sănătăţii va avea un buget de 9,5 miliarde de lei în 2019, în creştere cu 64% faţă de plăţile efectuate în 2018, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va avea 37,8 mld. lei anul acesta, plus 9%.

În total, pentru Sănătate s-au alocat circa 7 miliarde de lei în plus anul acesta faţă de 2018, iar Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, spunea recent pentru ZF că banii vor merge spre investiţii şi programe naţionale. În prezentarea bugetului pe 2019, creşterea de 64% de la Ministerul Sănătăţii este raportată la plăţile efectuate în 2018, însă suma bugetată anul trecut a fost de 8,7 mld. lei, ceea ce ar corespunde unei creşteri de doar 9%, potrivit calculelor ZF.

La CNAS, plăţile efectuate în 2018 corespund bugetului stabilit iniţial anul trecut.

„Mi­niste­rul Sănătăţii intenţionează introdu­cerea unor criterii transparente şi obiective de prioritizare a investiţiilor publice finan­ţate din bugetul său, urmând a realiza şi o moni­torizare activă a meca­nismelor de implemen­tare a acestora“, potrivit infor­maţiilor din proiectul de buget. Bugetul Ministerului Sănătăţii de anul acesta include şi cheltuielile pentru programe de sănătate şi investiţii de 1,7 miliarde lei care în anii anteriori se finanţau din „taxa de viciu“, fiind sumele reţinute din acciza la tutun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO