Eveniment

Bugetul se închide greu chiar şi pe hârtie, dar provocarea adevărată va fi să nu derapeze cheltuielile şi economia să crească la nivelul aşteptărilor

Dragoş Cabat, economist: Să închizi un buget pe orice deficit vrei tu din cifre este foarte simplu, să-l închizi real e complicat. Ce este o problemă este după aceea să te poţi ţine de ce ai spus şi cred că aici va fi provocarea. Nu va fi o problemă să finanţezi deficitul, sunt bani

Dragoş Cabat, economist: Să închizi un buget pe orice deficit vrei tu din cifre este foarte simplu, să-l închizi real e complicat. Ce este o problemă este după aceea să te poţi ţine de ce ai spus şi cred că aici va fi provocarea. Nu va fi o problemă să finanţezi deficitul, sunt bani

Autor: Răzvan Botea

02.02.2021, 00:07 1076

Dragoş Cabat, analist economic: Să închizi un buget pe orice deficit vrei tu din cifre este foarte simplu, să-l închizi real e mai complicat. Finanţarea deficitului nu va fi o problemă.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că va merge în Parlament cu proiectul de buget pentru 2021 cel mai târziu săptămâna viitoare. El a spus că aşteaptă ca ministerele să vină cu planuri de reducere a cheltu­ielilor şi de reformă, altfel va forţa anu­mite reforme prin intermediul limitelor din buget.  

„Bugetul pentru 2021 întârzie puţin pentru că eu am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru: subvenţiile sau cheltuielile care se duc din anumite sectoare în sectorul public anul acesta trebuie să fie legate de reformă. E foarte clar: nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme dacă nu, prin limitele din buget, dar 2021 este anul reformelor”, a spus luni premierul Cîţu.

Să închizi un buget pe hârtie, cu un deficit bugetar făcut din pix este simplu, spune Dragoş Cabat, analist economic, însă este mai greu să nu ai o abatere foarte mare de la cheltuielile şi veniturile programate.

„Să închizi un buget pe orice deficit vrei tu din cifre este foarte simplu, să-l închizi real e complicat. Ce este o problemă este după aceea să te poţi ţine de ce ai spus şi cred că aici va fi provocarea. Nu va fi o problemă să finanţezi deficitul, sunt bani”, spune Dragoş Cabat.

Construcţia bugetară din 2021 pleacă de la o prognoză de creştere economică de 4,3% şi o creştere a PIB-ului nominal de 7%, până la 1.117 mld. lei. Evoluţia economică ar putea fi plauzibilă, cred analiştii economici, în condiţiile în care prognozele arată că toate ţările din Uniunea Europeană vor începe să crească economic din 2021.

„O creştere economică undeva la 4% pentru România care ar trebui să recupereze şi decalajele faţă de UE este ce putem acum. Ideal ar fi să reuşim 6-7%, însă asta este dificil, pentru că orice performanţă economică a noastră ţine în mare măsură de ce se întâmplă în Europa. Dacă ei vor creşte cu 1-1,5%, varianta normal înspre optimistă, este normal să creştem undeva la 4%”, mai crede Dragoş Cabat.



Execuţia bugetară pe 2020, cu venituri sub aşteptări şi o structură foarte rigidă de cheltuieli, este un punct prost de plecare pentru bugetul din 2021. Cheltuielile  bugetului general consolidat au fost în 2020 de 424 mld. lei, în creştere cu 15% faţă de cheltuielile din 2019. Pe de altă parte, veniturile au crescut marginal cu 0,4%, de la 321 mld. lei la 323 mld. lei în 2020.

„Politica fiscală nu ai cum să o schimbi în perioada aceasta, să te apuci să măreşti taxele ar fi contraproductiv. Dacă vrei să creşti cu 4%, nu poţi să majorezi taxele în primă instanţă. Trebuie regândite anumite sisteme, de salarizare şi pensii”, este de părere Dragoş Cabat.

Pensiile şi salariile bugetarilor au însemnat cheltuieli de aproape 250 mld. lei în 2020, adică aproximativ 93% din toate veniturile statului din taxe, impozite şi asistenţă socială. Premierul Cîţu a anunţat îngheţarea veniturilor bugetarilor în 2021 la nivelul din decembrie 2020, însă pensiile vor creşte, iar cheltuielile cu asistenţa socială se vor majora cu 9 mld. de lei. Guvernul s-a angajat în faţa Comisiei Europene la un deficit bugetar în jur de 7% din PIB în 2021. La un PIB de 1.117 mld. lei pe care mizează guvernul, deficitul înseamnă în termeni nominali peste 78 mld. de lei.

Datoria publică aferentă anului 2020 încă nu a fost publicată de Finanţe. La noiembrie 2020, cele mai recente date publice, datoria guvernamentală a ajuns la 464 mld. lei, adică 44,4% din PIB, în creştere cu peste 90 mld. lei faţă de finalul lui 2019. Dragoş Cabat este de părere că datoria publică a creşte la peste 60% din PIB, însă nu va fi o problemă, în condiţiile în care mai multe ţări europene, printre care Grecia şi Italia, au datorii publice de peste 100% din PIB.

„Datorie publică va creşte pentru că trebuie finanţat deficitul bugetar, dar nimeni nu se supără acum că vom depăşi 60% datorie publică din PIB.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO