Eveniment

Bugetul statului la 10 luni din 2022. Vestea bună: investiţiile accelerează. Vestea proastă: guvernul plăteşte dobânzi cu 60% mai mari decât anul trecut

Bugetul statului la 10 luni din 2022. Vestea bună:...

Autor: Răzvan Botea

03.12.2022, 10:52 1754

♦ Veniturile cresc cu 23%, cheltuielile cu 19%. Deficitul bugetului ajunge la 47 mld. lei, adică 3,4% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în primele 10 luni din an cu aproape 23%, în vreme ce cheltuielile au avansat cu circa 19%. Astfel, statul a încasat 379 mld. lei şi a cheltuit 426 mld. lei. În aceste condiţii, deficitul bugetului a ajuns la 47 mld. lei, adică 3,4% din PIB, arată execuţia bugetului publicată de Ministerul Finanţelor vineri seară.

„Evoluţia veniturilor a fost influen­ţată preponderent de avansul veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, înca­sărilor suplimentare din energie (alte impozite pe bunuri şi servicii), contri­buţiilor de asigurări, fondurilor europene şi impozitului pe profit”, scriu reprezentanţii MFP în nota care însoţeşte execuţia bugetară.

Sare în ochi accelerarea cheltuielilor cu investiţiile, atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene. Din bugetul de stat, guvernul a cheltuit cu investiţiile 10 mld. lei în prima jumătate din 2022, iar în celelalte patru luni până la finalul lui octombrie a cheltuit  14 mld. lei. În total 24 mld. lei, un plus de 21% faţă de primele zece luni din 2021.

Pe de altă parte, cheltuielile cu dobânzile au rămas la un plus care se apropie de 60%, guvernul român împrumutându-se în acest moment aproape cel mai scump din Uniunea Europeană (cu excepţia Ungariei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO