Eveniment

Bugetul statului se trezeşte la realitate: încasările în plus din energie, inflaţie sau eşalonarea dărilor în pandemie expiră şi se văd în veniturile de la început de 2023

Bugetul statului se trezeşte la realitate: încasările...

Autor: Răzvan Botea

03.04.2023, 00:07 9347

Încasările statului din impozitul pe profit au scăzut în februarie cu aproape 27%, iar creşterea din încasări din TVA a fost de 4%, mult sub inflaţia de 15% Guvernul Ciucă a cheltuit cu dobânzile dublu faţă de cât a cheltuit cu investiţiile în februarie 2023.

Cheltuielile bugetului de stat cresc cu un ritm mult superior veniturilor, iar deficitul bugetar se adânceşte, arată analiza asupra execuţiei bugetare din luna februarie. Este o tendinţă inversă faţă de angajamentul guvernului de a scădea deficitul bugetar, atât în termeni nominali, cât şi raportat la PIB. Şi în ianuarie situaţia bugetului a fost similară. Veniturile totale ale bugetului statului au crescut cu 8% în februarie, dar cheltuielile au urcat cu 19%.

Problemele sunt mai ales la încasările din TVA, cea mai importantă taxă pentru bugetul de stat. Guvernul a colectat în februarie 7,8 mld. lei din TVA, adică o creştere de doar 4%, faţă de februarie 2022, în condiţiile în care inflaţia a fost de peste 15%.

Conform proiecţiei actuale, veniturile statului ar urma să crească cu 14% în 2023 şi cheltuielile cu 10%. În primele două luni din  an, însă, situaţia merge în cealaltă direcţie şi cheltuielile cresc mai repede decât veniturile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO