Eveniment

Bugetul, Trezoreria şi Fiscul îşi păstrează şefii

Bugetul, Trezoreria şi Fiscul îşi păstrează şefii

Autor: Voican Razvan

09.05.2012, 00:04 971

Gheorghe Gherghina, 56 de ani, recunoscut drept un expert în probleme bugetare, a fost propulsat ca secretar de stat responsabil cu construcţia şi administrarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale în urmă cu 11 ani, în guvernul PSD condus de Adrian Năstase, dar a ocupat această poziţie şi în perioada 2008 - 2012, când s-au succedat guverne dominate de PDL.

El se bucură de susţinerea BNR, unde a şi lucrat pe un post de consilier de direcţie în perioada 2005 - 2008, după ieşirea PSD de la guvernare.

În aceste condiţii nu surprinde menţinerea lui la cârma bugetului în Cabinetul Ponta, sub coordonarea ministrului Florin Georgescu cu care a mai lucrat şi în primul mandat al acestuia la conducerea Ministerului Finanţelor acum 20 de ani.

Alături de Gherghina, urmează să îşi păstreze postul de secretar de stat responsabil cu Trezoreria Cristian Sporiş, 36 de ani, fost director al trezoreriei Raiffeisen Bank, adus în Finanţe de fostul ministru Bogdan Drăgoi. Sporiş este perceput ca un profesionist al pieţelor financiare şi a reuşit să-şi păstreze acest post cu o importantă componentă tehnică beneficiind la rândul său de sprijinul BNR şi nu numai. Surse de pe piaţă afirmă că şefia Trezoreriei era râvnită de cel puţin alţi doi candidaţi, însă chiar dacă Sporiş are o experienţă foarte scurtă în administraţia publică, a găsit susţinerea necesară pentru a rămâne în funcţie.

Al treilea şef din structura Ministerului Finanţelor care îşi păstrează postul este Şerban Pop, 37 de ani, numit de fostul premier Ungureanu la conducerea ANAF în luna februarie în locul controversatului Sorin Blejnar.

De profesie avocat, el este cunoscut drept un apropiat al fostului ministru de finanţe Mihai Tănăsescu, fiind şeful de cabinet al acestuia în cei patru ani în care a făcut parte din guvernul Năstase. Surse de pe piaţă au pus pe seama acestei vechi relaţii instalarea sa la şefia Fiscului, Tănăsescu rămânând în cercurile influente la nivel de stat şi în perioada în care a funcţionat ca reprezentant al României la FMI. De asemenea, Pop s-a bucurat de recomandări importante din zona financiară. El a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, dobândind competenţe în domeniul siguranţei naţionale.

ANAF este o instituţie de importanţă crucială în aparatul finanţelor publice, putând juca un rol major în creşterea veniturilor colectate la bugetul statului prin combaterea evaziunii şi eliminarea birocraţiei excesive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO