Eveniment

Bulgarii protestează împotriva "pretenţiilor teritoriale" ale României

Bulgarii protestează împotriva "pretenţiilor teritoriale" ale României

Autor: Paul Comsa

25.03.2012, 13:39 611

Aproximativ 100 de persoane protestează în faţa ambasadei României din Sofia pentru a denunţa presupusele pretenţii teritoriale ale României faţă de Bulgaria, scrie agenţia Novinite.com.

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri că "există o zonă în litigiu în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială" dintre România şi Bulgaria şi că vor avea avea loc discuţii cu experţii bulgari.

Presa bulgară speculează că zona de 17 kilometri pătraţi care face obiectul litigiului ar fi bogată în petrol şi gaze naturale.

În Bulgaria, declaraţiile au fost interpretate de naţionaliştii bulgari ca fiind "pretenţii teritoriale" ale României. Întrebat despre disputa teritorială dintre Bulgaria şi România, preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev şi-a manifestat încrederea că problema va fi rezolvată până la jumătatea lunii aprilie "într-o manieră rezonabilă".

"Ministrul de Externe al României vorbeşte despre o problemă "nerezolvată" şi nu despre o problemă teritorială. Probleme de acest gen au existat în ultimii 20 de ani şi nu pot fi rezolvate prin declaraţii. Există un format specific şi o comisie interguvernamentală care se va ocupa de situaţie ", apreciază preşedintele bulgar.

Mitingul din faţa ambasadei României din Sofia a fost organizat de liderul partidului naţionalist bulgar Ataka, Volen Siderov.

Siderov a criticat în termeni duri atitudinea Cabinetului Boiko Borisov în acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO