Eveniment

Bulgarii se apucă de construit gazoductul Ruse - Giurgiu

Autor: Roxana Petrescu

22.06.2012, 00:04 410

Bulgarii se vor apuca din august de construcţia gazoductului Ruse - Giurgiu care va lega sistemul lor de transport al gazelor de cel din România, termenul pentru finalizarea lucrărilor fiind anul 2013, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul bulgar al economiei şi energiei Delian Dobrev, preluate de agenţia Novinite.

Gazoductul este făcut în parteneriat cu Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale, şi presupune o investiţie de 24 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro va reprezentanta contribuţia Transgaz, restul proiectul urmând să fie finanţat de către Bulgar­trans­gaz. Conducta va avea o lungime de 25 de kilometri şi va fi a doua conductă care va lega România de un stat vecin, după ce în 2010 piaţa locală a fost legată de sistemul unguresc de transport al gazelor naturale.

Începerea construcţiilor la acest gazoduct vine în contextul în care încă de anul trecut reprezentanţii Transgaz spuneau că lucrările la proiectul Giurgiu - Ruse ar fi trebuit să demareze în 2011 pentru ca deja anul acesta proiectul să fie finalizat.

Presa din Bulgaria este însă de părere că acest proiect este cel mai puţin semnificativ din punctul de vedere al diversificării surselor de alimentare a pieţei.

Potrivit Reuters, 95% din gazul consumat din Bulgaria vine de la Gazprom, ţara fiind dependentă de Rusia şi în ceea ce priveşte producţia de produse petroliere, segment controlat de ruşii de la Lukoil. Pe de altă parte, în România numai o treime din consumul de gaze naturale este acoperit prin importurile ruseşti. România nu exportă deocamdată gaze naturale din producţie proprie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO