Eveniment

Bulversare pe piaţa de 1 mld. euro a ouălor. Preţurile au crescut cu 50% într-o săptămână

Bulversare pe piaţa de 1 mld. euro a ouălelor. Preţurile au crescut cu 50% într-o săptămână

Autor: Gabriel Razi

27.02.2012, 00:08 13299

Preţul unui ou de găină a crescut în numai o săptămână cu 50%, la 1,2 lei, ca urmare a intrării în vigoare a unei prevederi la nivelul Uniunii Europene care interzice comercializarea ouălor produse de găini crescute în cuşti, unde fiecare animal are un spaţiu mai mic decât suprafaţa unei coli de hârtie A4. În România piaţa ouălor este evaluată la 1 miliard de euro.

"Este o situaţie la nivelul întregii Uniuni Europene. Au fost schimbate cuştile găinilor şi din această cauză a scăzut şi oferta pentru că densitatea animalelor din ferme s-a redus. La noi producătorii au cuşti modernizate, însă preţurile au crescut pentru că pe piaţă nu mai intră importurile din Polonia, ţară unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări. Preţurile vor reveni la normal odată ce se va reechilibra balanţa dintre cerere şi ofertă", a explicat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescă­torilor de Păsări din România, organizaţie care reuneşte cei mai mari jucători din industria avicolă locală.

Pe piaţa locală sunt comercializate patru categorii de ouă: cele inscripţionate cu 0 (produse în sistem ecologic), 1 (produse în gospodăriile private), 2 (produse în fermele de dimensiuni mari) şi 3 (produse în baterii - cuştile nemodernizate).

Citiţi şi

Grecia, pe drumul unui faliment controlat al brandului de ţară. Se pregăteşte România

Începând cu acest an este interzisă comercializarea pentru consum a ouălor inscripţionate cu cifra trei, ca urmare a intrării în vigoare a regulamentului european.

Creşterea de preţ din prezent se explică prin faptul că anul trecut ouăle inscripţionate cu cifra trei acopereau aproximativ 90% din vânzările din comerţul modern, potrivit unor estimări anterioare ale oficialilor Carrefour România.

"Nu toţi producătorii din România au reuşit să îşi modernizeze cuştile. S-a creat în acest moment un deficit pe piaţa ouălor. Până nu se echilibrează situaţia nu vor coborî preţurile. Vom avea ouă scumpe anul acesta", explică la rândul lui Grigore Horoi, preşedinte al Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa avicolă locală.

Agricola Bacău a investit în anii anteriori patru milioane de euro pentru a reuşi să îndeplinească regulamentele europene pentru bunăstarea păsărilor. Chiar şi aşa, ferma în care Agricola Bacău produce ouă funcţionează în acest moment la jumătate din capacitate. "Estimez că vom încasa în acest an din ouă circa 20 de milioane de lei (4,7 mil. euro) faţă de 40 milioane de lei (9,45 mil. euro) dacă nu intra în vigoare interdicţia europeană", subliniază Horoi, care adaugă că va vinde în acest an pe piaţa locală circa 60 de milioane de ouă.

Consumul de ouă din România se cifrează la 3,6 miliarde de bucăţi anual. Mai bine de două treimi din piaţă este acoperită de comerţ la care se adaugă autoconsumul. În bani, la preţurile din prezent piaţa ouălor se ridică la circa 1 miliard de euro anual, potrivit estimărilor ZF. Piaţa locală a ouălor de găină este împărţită între jucători precum Agricola Bacău, Agrimon, Avicola Buftea, Avis 3000 Minţia sau Avicom Vaslui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO