• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Eveniment

Bursa de la Bucureşti a primit în plex noul val al crizei: BET, minus 8% - VIDEO

Autor: Roxana Pricop

8 aug 2011 3026

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a prăbuşit luni 8 august cu7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni. Unele acţiuniau scăzut cu peste 10%, sub presiunea corecţiilor severe de pepieţele europene. Bursa din Germania a scăzut ieri cu peste 4,4%,Franţa a pierdut peste 4,6%, iar bursa de la Londra a scăzut cu3,3%. Piaţa americană a deschis prima şedinţă a săptămânii cuscăderi abrupte, de minus 3%.

Bursa de la Bucureşti a atins minimul din mai2010. OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie dinRomânia, a pierdut 7,83% din valoare pe Bursă, în timp ce acţiunileBăncii Transilvania (TLV), cea mai mare bancă cu capital românesc,s-au depreciat sever cu 12%.

Amplitudinea corecţiilor a fost generată defaptul că bursa de la Bucureşti este o piaţă periferică, dominatăde speculatori şi caracterizată prin lichiditatescăzută.

Derapajul Bursei a fost cauzat de reducerearatingul de top triplu-A al Statelor Unite, vineri noaptea, decătre agenţia Standard & Poor's. În lumina noilor evenimente,preşedintele Traian Băsescu a răspuns prin purtătorul de cuvântunei solicitări a ZF cu privire la riscul existent pentru Româniade a intra în contagiune cu pieţele externe.

"Măsurile adoptate de Guvern prin ProgramulEconomic al României - pentru a cărui implementare există şiasistenţă financiară internaţională, în principal de la FMI,Comisia Europeană şi Banca Mondială - au avut un efect pozitiv înceea ce priveşte îmbunătăţirea percepţiei despre evoluţiaecononomiei naţionale. Cu toate acestea, vulnerabilităţile ar puteafi determinate în plan extern de evoluţiile economice, în principalîn zona euro, dar şi de stoparea proceselor de ajustare acosturilor la nivelul statului sau a reformelor structurale majoreîn plan naţional, mai ales ca efect al ciclului electoral", susţineValeriu Turcan, purtătorul de cuvânt alPreşedinţiei.

Ieri-dimineaţă, guvernatorul BNR MugurIsărescu a declarat într-o conferinţă de presă că acordul cu FMIeste suficient pentru a asigura protecţie României. La întrebareaunei jurnaliste cu privire la ce măsuri de protecţie pregăteşteBNR, guvernatorul a răspuns răspicat: "Nu înţelegeţi că avem oditamai poliţa de asigurare de la FMI? Ce noi măsuri mai vreţi?Acum doi ani spuneaţi că împrumutul este prea mare. Câte poliţevreţi să aveţi?".

Cu toate acestea, după experienţa prăbuşiriiBurselor din 2008, antreprenorii români nu pot staliniştiţi.

George Copos, care deţine mai multe companiipe piaţa românească, susţine că aşa cum declara în 2009 că "planetaPământ se scufundă", când începuseră să se simtă efectele căderiiLehman Brothers pe piaţa românească, acum cu retrogradareacalificativului Statelor Unite chiar crede că s-a ajuns la vorbalui.

"S-a ajuns la vorba mea. Să ne rugăm acum sănu pice şi economii precum cea a Spaniei şi Italiei, care auimportante investiţii directe în România şi care ne-ar afecta înmod direct", a spusCopos.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744