• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Eveniment

Business MAGAZIN. Aflată într-o prăbuşire demografică dramatică, cu oraşele depopulate, Italia încearcă să se salveze de la moarte prin vânzarea caselor părăsite cu 1 şi 2 euro. Atenţie, cumpărătorul trebuie să investească 100.000 euro în refacerea lor

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2022, 11:51 25226

Depopularea şi îmbătrânirea populaţiei este o problemă de viaţă şi de moarte nu doar în comunităţile est-europene şi din Balcani, ci şi în Europa Occidentală. Satele abandonate din Sicilia şi alte regiuni ale Italiei sunt un bun exemplu. Acolo, autorităţile încearcă să le salveze de la uitare şi dispariţie prin vânzarea locuinţelor rămase fără proprietar pentru doar un euro. Cine n-ar cumpăra o casă la ţară pe nimic? Cu cât dai pe cafeaua pentru o săptămână poţi cumpăra un sat întreg. Soluţia, pe cât de disperată, pe atât de simplă pare.

Dar nu este chiar aşa. Proiectul are succes, dar nu printre italieni, ci cu străinii. În ultimii ani, zeci de sate depopulate din Italia – din Alpi şi până în Sicilia – au început să vândă proprietăţi vechi, în pragul ruinei,  pentru doar un euro, mai puţin decât costul unui espresso, scrie EUobserver. Scopul este să ofere o nouă viaţă comunităţilor aflate pe moarte şi să revigoreze economia locală.

Pe măsură ce sătenii fug în căutarea unui viitor mai luminos în alte părţi, poate doar ceva mai jos, la drumul principal, prinde forţă o tendinţă inversă în care cumpărători străini sunt dornici să-i înlocuiască şi să ajute la reînvierea acestor locuri cuprinse de amorţire. Aproximativ 60 de comune şi sate au lansat scheme atrăgătoare ce presupun vânzarea gospodăriilor pentru doar un euro sau un pic mai mult. Deşi nu există date oficiale la nivel naţional despre câte case au fost vândute astfel, primarii  locali implicaţi în proiect spun că acesta este un succes.

În comuna siciliană Gangi au fost vândute peste 300 de proprietăţi la un euro, în timp ce în Mussomeli numărul aproximativ se ridică la 150. Iar pandemia nu a împiedicat achiziţiile şi nici ca mai multe oraşe să aplice aceeaşi schemă. „Dimpotrivă, am fost destul de uimiţi că, în ciuda restricţiilor globale de călătorie şi a anxietăţii provocate de pandemie, mulţi străini s-au grăbit în această vară să smulgă din uitare o casă dărăpănată, ademeniţi de avantajele oferite de Mussomeli: mai puţină aglomeraţie şi distanţarea socială garantată, un stil de viaţă simplu, mâncare excelentă şi un peisaj curat”, spune Toti Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli. Satul Sambuca, a căruit vatră au construit-o arabii, a scos anul acesta pe piaţă un al doilea lot de case vechi, dar de data aceasta la 2 euro, în urma vânzării cu succes a 17 proprietăţi abandonate în 2019.

Având în vedere numeroasele cereri, casele au fost licitate şi vândute celor mai buni ofertanţi. La Sambuca afluxul de noi cumpărători a reînviat sectorul turistic şi piaţa imobiliară. S-au deschis noi taverne, pensiuni şi buticuri, spune viceprimarul Giuseppe Cacioppo. Din 2019, aproximativ 150 de proprietăţi au fost vândute, tot de către vânzători privaţi, în timp ce multe clădiri vechi au fost renovate, economia locală beneficiind de peste 1,5 milioane de euro în fonduri noi.„Proprietarii străini s-au integrat bine în comunitatea locală, sunt consideraţi orăşenii noştri – cetăţeni printre cetăţeni. Îi puteţi vedea la bar în fiecare dimineaţă, sorbind un espresso, discutând cu localnicii sau lucrând de la distanţă. Sambuca trăieşte o Renaştere”, spune Cacioppo. Pandemia a sporit, de fapt, atractivitatea satelor idilice inedite ale Italiei printre nomazii digitali internaţionali.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN. 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107