Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Emilia Bocăneţ, o absolventă de drept, să investească la Bursă: Am început să investesc când dobânzile au început să scadă. Am vrut să am o sursă suplimentară de venit pe lângă salariu. Am pariat pe One, SafeTech şi Banca Transilvania

Emilia Bocăneţ, investitor: „Am început să investesc în martie 2021, când dobânzile pentru conturile de economii şi depozite bancare au început să scadă şi mi-am dat seama că astfel banii îşi pierd din valoare. Am început să investesc pentru că mi-am dorit o sursă suplimentară de venit pe lângă salariu.”

Autor: Tibi Oprea

17.04.2022, 17:00 660

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate experienţele lor sunt adunate într-o serie de materiale găzduită de Business Magazin. De profesie jurist, Emilia Bocăneţ îşi împărtăşeşte experienţa în piaţa de capital.

„Investesc part-time şi pentru moment îmi doresc să continui să îmbin jobul cu investiţiile. Obiectivul meu sunt investiţiile pe termen lung, motiv pentru care tranzacţionez de câteva ori pe an. În rest, verific platforma la deschiderea şi la închiderea Bursei, analizez rezultatele publicate de companiile care prezintă interes pentru mine şi urmăresc ştirile din presa de specialitate”, spune Emilia Bocăneţ.

De aproximativ doi ani şi jumătate, Emilia lucrează la o companie privată din domeniul proiectelor pe fonduri europene. Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în cadrul căreia a terminat şi un master în Dreptul muncii. De asemenea, a absolvit un master în Protecţia infrastructurilor critice la Universitatea Naţională de Apărare Carol I.


PROFIL DE INVESTITOR

 NUME: Emilia Bocăneţ

► VÂRSTĂ: 27 de ani

► PROFESIE: jurist

► OCUPAŢIE: consilier juridic

► INVESTEŞTE: part-time


În vârstă de 27 de ani, Emilia a început să investească în martie 2021, când dobânzile pentru conturile de economii şi depozite bancare au început să scadă şi şi-a dat seama că astfel banii îşi pierd din valoare. A intrat în piaţă cu 3.000 de lei, suma minimă necesară deschiderii unui cont de tranzacţionare la brokerul pe care l-a ales.

„Toată procedură se desfăşoară online, chiar şi doar de pe un smartphone, documentele sunt verificate în maximum 2-3 zile, apoi poţi începe să tranzacţionezi”, adaugă ea.

Cu primii bani din cont a cumpărat acţiuni SafeTech Innovations, companie de securitate cibernetică recent listată pe piaţa AeRO, şi la Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România. Ulterior, randamentele investiţiilor au determinat-o să lichideze toate depozitele bancare şi să redirecţioneze banii în acţiuni.

„Investesc doar pe Bursa de la Bucureşti şi am în portofoliu doar acţiuni. Anul acesta am început să investesc pasiv şi în ETF-ul BET Patria-Tradeville. Mi-am propus să investesc lunar o sumă de bani în acest ETF, pentru că pe termen lung mi se pare o idee bună de a diminua riscurile, in special pentru un investitor la început de drum”, mai spune Emilia.

Pe lângă ETF, investitoarea mai deţine astăzi acţiuni la două companii de pe piaţa principală a bursei locale – Banca Transilvania şi One United Properties şi două companii listate pe AeRO – SafeTech şi Simtel Team.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO