Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Maria Metz, care a pornit la începutul anilor 2000 de la poziţia de tester în cadrul unei companii de software să conducă după un deceniu unul dintre cei mai importanţi jucători din industria IT, NTT Data, cu afaceri de 76 mil. euro şi 2.000 de angajaţi. „Deciziile curajoase mi-au făcut munca uşoară”

Proiect susţinut de NTT Data România

Autor: Andra Stroe

26.06.2022, 09:26 1063

De-a lungul celor peste două decenii petrecute în lumea tehnologiei, Maria Metz a asistat la numeroase transformări ale industriei locale. Însă unul dintre cele mai importante procese la care a luat parte a fost chiar integrarea companiei în care lucra în cadrul grupului japonez NTT Data, în urma achiziţiei businessului clujean EBS România de către niponi. Anul 2021 i-a adus însă o nouă provocare: numirea sa în fruntea operaţiunilor locale ale afacerii. Ce principii au ghidat-o pe parcursul carierei?

„Provocarea preluării poziţiei de CEO a reprezentat nivelul fără precedent de incertitudine prin prisma aspectelor relevante de care depinde un business şi care a fost necesar să fie reevaluate şi readaptate.

Principala mea concluzie este că trebuie să pariez fără ezitare pe simţurile şi perspectivele personale, atunci când ele vin pe o practică consistentă a introspecţiei. Şi asta chiar dacă ele trezesc rezistenţe serioase în cei din jur”, spune Maria Metz, CEO al NTT Data România. În opinia ei, atunci când pariezi totul pe simţurile şi discernământul tău, avantajul este că îţi şi poţi asuma natural întreaga responsabilitate şi implicit poţi duce uşor consecinţele neplăcute ale deciziilor tale. „Sunt în situaţia în care mă bucur acum de câteva decizii curajoase, întrucât mi-au făcut munca mai plăcută şi mai uşoară.”

Drumul până la rolul său actual s-a întins pe mai bine de două decenii. După un start în compania Entire Software România, unde a lucrat timp de un an, între 2000 şi 2001, ca tester, Maria Metz şi-a continuat cariera în cadrul furnizorului de servicii şi soluţii software clujean EBS România, iniţial ca Team Leader. După doi ani a devenit Business Developer, iar între 2005 şi 2011 a fost Head of International Business Unit, funcţie din care a fost responsabilă de dezvoltarea businessului pe piaţa internaţională şi de extinderea numărului de centre pe teritoriul României. Sub conducerea sa a fost deschisă subsidiara din Braşov a companiei şi tot ea s-a ocupat de crearea cadrului necesar pornirii subsidiarei din Sibiu.

A preluat apoi funcţia de Chief Operations Officer, pe care a deţinut-o între anii 2011 şi 2015, inclusiv după ce, în 2013, businessul autohton a fost preluat de grupul japonez NTT Data, devenind NTT Data România. În acest interval a coordonat, printre altele, lansarea unor subsidiare noi, în Bucureşti şi Iaşi, luând totodată parte la procesul de tranziţie spre noul brand. Ulterior a fost numită Deputy CEO, rol în care a rămas până la preluarea funcţiei actuale, în mai 2021.

Stilul de leadership pe care l-a ales îl descrie ca fiind de „management colaborativ”: „L-am şi sintetizat în câteva principii pe care le implementez încet dar sigur în relaţiile din companie, începând de la colaboratorii mei cei mai apropiaţi”. Ca lider spune că are nevoie de integritate în raportări, autenticitate în atitudine şi colaborare matură. „Invidiile, manipularea prin aparenţe, competiţiile exagerate, le consider ca raportări extrem de dăunătoare.”

În opinia sa, echipa este uşor de gestionat când ţi-ai apropiat oamenii în care ai încredere şi care te completează. De asemenea, ea este de părere că, la un lider, sunt esenţiale capacitatea de a-i inspira pe cei apropiaţi şi a da o viziune care poate susţine speranţa şi încrederea în firmă, stabilitatea în momentele dificile, care creează furtuni emoţionale în cei din jur, dar şi capacitatea de a recunoaşte limite sau greşeli personale precum şi cea de a utiliza la maximum potenţialul echipei.  Despre alegerea industriei de tehnologie pentru o carieră, Maria Metz spune, deschis, că nu ştie cât de conştient a ales acest domeniu. „Mai degrabă am avut oportunitatea de a încerca marea cu degetul şi mi-a plăcut suficient de mult încât să am speranţe că voi performa.”

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO