Eveniment

Business MAGAZIN. Cine a fost Arthur Andersen, cel care a pus bazele uneia dintre cele mai mari firme de contabilitate din lume, care astăzi a ajuns la venituri de 45 mld. euro, fiind cunoscută sub numele de Accenture

Business MAGAZIN. Cine a fost Arthur Andersen, cel care a...

Autor: Andra Stroe

31.10.2021, 13:35 567

Cu o ambiţie de fier, Arthur Andersen a trecut peste toate greutăţile întâmpinate încă din adolescenţă şi a construit o companie aflată, cândva, în topul celor mai mari firme din lume, în industria sa. Rezultatul îl putem vedea şi astăzi, Accenture, compania născută din businessul fondat de Andersen, fiind o afacere cu venituri de aproape 45 de miliarde de dolari.

Arthur Edward Andersen s-a născut pe 30 mai 1885 în Plano, Illinois, în familia lui Johan Wilhelm şi a Mariei Kathinka Andersen, care imigraseră cu patru ani înainte din Norvegia în Statele Unite.

La vârsta de 16 ani, tânărul Andersen a fost nevoit să înveţe să îşi poarte singur de grijă, după ce părinţii săi au murit. În timpul zilei lucra full time ca livrator, iar seara mergea la cursuri. După un timp, a devenit fascinat de activitatea contabililor publici independenţi. În 1908 a absolvit Kellogg School din cadrul Northwestern University, cu o diplomă de licenţă în business, devenind totodată şi cel mai tânăr contabil public independent din stat.

În 1913 a cumpărat, alături de Clarence DeLany, The Audit Company of Illinois, pentru a forma Andersen, DeLany & Co., care a devenit Arthur Andersen & Co. în 1918.

Fondatorul a lucrat, de-a lungul timpului, şi ca lector (între anii 1909 şi 1912), profesor asistent (1912-1915) şi profesor (1915-1922) la Northwestern University, dar şi ca şef al departamentului de contabilitate. Andersen a fost, de asemenea, trezorier al Asociaţiei Istorice Norvegiano-Americane (1936-1942) şi director al State Bank & Trust Co. (Evanston, Illinois).

Business MAGAZIN. Cine a fost Arthur Andersen, cel care a pus bazele unei companii care astăzi a ajuns la venituri de 44 mld. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO