Sute de milioane de euro merg către noi fabrici de hrană, iar clinicile şi spitalele pentru câini şi pisici sunt ţinte de M&A. Ce urmează? Moda sau asigurările pentru prietenii necuvântători?
Sectorul animalelor de companie, cu tot ce înseamnă el, de la pet-shopuri la clinici şi spitale şi de la fabrici de hrană la asigurări, a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai efervescente (dacă nu chiar cel mai) din economia românească.
În ultimul deceniu, românii au început în număr tot mai mare să adopte sau să achiziţioneze un animal de companie, cel mai adesea un câine ori o pisică. Această situaţie a culminat în pandemie când, la fel ca peste tot în lume, oamenii au stat mai mult acasă şi au căutat companie, uneori în rândul necuvântătoarelor. Dar această “modă” e de fapt mai veche de atât şi merge mână în mână cu scăderea natalităţii - mulţi oameni care au decis să nu aibă copii alegând în schimb să aibă un animal de companie.
În acest context, în care şi România a mers pe urmele Occidentului, dar şi ale unor state asiatice precum Japonia sau Coreea de Sud, piaţa de profil a ajuns în atenţia investitorilor, care pompează sute de milioane de euro în fabrici pentru hrană, care cumpără clinici şi spitale pentru pisici, care deschid magazine.