Mai mult de două treimi dintre creditele acordate populaţiei au legătură cu sectorul imobiliar, dar şi jumătate dintre creditele acordate companiilor nefinanciare au garanţie imobiliară sau sunt acordate sectoarelor de construcţii şi imobiliar. În România, expunerile băncilor pe piaţa imobiliară au ajuns la niveluri ridicate, depăşind 200 de miliarde de lei (circa 40 de miliarde de euro), din care mai bine de 100 de miliarde de lei sunt pe sectorul imobiliar rezidenţial, iar diferenţa o reprezintă expunerile pe piaţa imobiliară comercială, potrivit datelor BNR.
Ajunsă uneori pe culmi, alteori coborâtă în abis, legată şi de ciclurile economice ce nu prea pot fi evitate (care merg de la boom la recesiune şi invers), piaţa imobiliară atrage ca un magnet jucătorii de tot felul - dezvoltatori, finanţatori, vânzători, cumpărători, şi nu numai. Aflată pe calea maturizării, piaţa imobiliară din România a trecut prin încercări de tot felul în ultimele decenii, care au modelat-o, criza din 2008/2009, cu rădăcini în piaţa de profil de peste Atlantic, fiind cea mai răsunătoare. Trecerea prin diverse provocări şi-a lăsat amprenta asupra pieţei imobiliare, iar preţurile au fost în ultimele decenii pe o pantă preponderent ascendentă pe piaţa locală, trend care a făcut ca statutul de proprietar să devină mai greu de atins pentru unele categorii de persoane, care apelează la diferite soluţii de finanţare, inclusiv la bănci. Preţul unei garsoniere, de exemplu, a urcat la zeci de mii de euro, de la doar câteva mii de euro în urmă cu trei decenii.
O legătură puternică s-a consolidat în timp între piaţa bancară şi piaţa imobiliară rezidenţială, precum şi piaţa imobiliară comercială. Evoluţiile din piaţa imobiliară au implicaţii importante asupra activităţii bancare, instituţiile de credit având o expunere însemnată faţă de acest sector. Astfel, mai mult de două treimi din creditele acordate populaţiei au legătură cu acest sector, dar şi jumătate din creditele acordate companiilor nefinanciare au garanţie imobiliară sau sunt acordate sectoarelor construcţii şi imobiliar. Iar expunerile faţă de piaţa imobiliară comercială pot genera o serie de vulnerabilităţi importante, după cum a avertizat şi banca centrală.