Eveniment

Business MAGAZIN. Cine este Alexandru Niculescu, responsabilul operaţiunilor de depozitare, livrare şi retur de la Emag: Are o echipă de 2400 de oameni şi coordonează anual un buget de 750 mil. lei

Business MAGAZIN. Cine este Alexandru Niculescu,...

Autor: Ioana Matei

15.05.2022, 20:00 397

Alexandru Niculescu şi-a început cariera cu un job part-time în care şi-a pus în aplicare pasiunea pentru limbile străine, pe care o avea încă din copilărie: traducător al colecţiilor „For dummies/Pentru to(n)ţi”. 25 de ani mai târziu, limbile străine fac parte în continuare din viaţa sa, el fiind implicat În expansiunEA eMAG pe pieţele internaţionale. Totuşi, cea mai mare provocare a rolului său curent ţine de evenimentul de comerţ online al anului: Black Friday.

 

Din rolul său actual, Alexandru Niculescu coordonează operaţiunile de depozitare, livrare, retur, planificare a achiziţiilor, precum şi serviciul de suport clienţi pentru platformele de online retail eMAG şi Fashion Days în România, Bulgaria, Ungaria. Are în echipă 2.400 de persoane şi coordonează anual bugete de peste 750 de milioane de lei (150 milioane de euro). Printre priorităţile sale se numără continuarea îmbunătăţirii calităţii serviciilor de retur ale companiei, service şi, la nivel general, întreaga experienţă de cumpărare de la eMAG; investiţii în proiectul Fulfilment by eMAG (FBE), alături de colegii direct responsabili; creşterea productivităţii operaţiunilor eMAG, precum şi finalizarea lucrărilor noului depozit din apropierea Budapestei, o investiţie de circa 100 de milioane de euro. De asemenea, este implicat şi în proiecte din zona de sustenabilitate, cum ar fi panourile fotovoltaice, reducerea consumului de carton şi cresterea numărului de comenzi cu livrare la easybox. Alexandru Niculescu a început să construiască încă din copilărie bazele parcursului său profesional. Spre exemplu, de mic copil a învăţat bulgara, pe care a prins-o din zbor în timp ce urmărea televiziunea cu origini la vecini, mai puţin împânzită de propaganda comunistă. A studiat, la şcoală şi acasă, engleza şi spaniola şi a dezvoltat, de asemenea, pasiuni care l-au urmat îndeaproape în viaţă şi l-au transformat în ceea ce este ‒ pentru citit, sport şi excursii în natură (la ţară, la munte la cabană sau cu cortul, la mare). Mai târziu, a urmat liceul de Matematică-Fizică Sfântul Sava, pentru că, spune el a fost atras de matematică şi fizică, dar şi de efervescenţa specifică centrului Capitalei. Când a venit momentul să aleagă studiile universitare, a cochetat cu ideea de a da la Medicină, idee probabil indusă din copilărie de familie sau cunoscuţi, dat fiind că pe vremea aceea, a fi doctor era una dintre cele mai respectabile profesii.

 

De la editură, la corporaţie

Însă, atunci când a venit vremea să înceapă să se pregătească pentru admitere, a realizat că de fapt nu avea o afinitate deosebită pentru chimie şi biologie şi că cel mai probabil nu are înclinaţia necesară pentru a avea succes în acest domeniu. Aşa se face că şi-a urmat înclinaţia spre ştiinte exacte, urmând Politehnica Bucureşti, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii cu predare în limba engleză. Nu s-a oprit din pregătirea teoretică însă nici aici fiindcă, după ce a evoluat în carieră, spre management, coordonare operaţiuni şi lucrul cu clienţii, a găsit oportun să-şi completeze studiile în zona de administrare a afacerilor, urmând programul de educaţie executivă ASEBUSS şi un program dedicat managementului operaţional, la Universitatea Stanford. Şi-a început cariera cu un prim job part-time, în timpul facultăţii, care consta în traducerea din engleză în română şi redactarea unor cărţi de iniţiere în utilizarea calculatoarelor pentru editura Teora. Acestea erau cărţi din colecţia „For dummies”/„Pentru to(n)ţi”, cărţi de popularizare a cunoştinţelor din domeniul respectiv, scrise pe un ton glumeţ, cu dese jocuri de cuvinte, povesteşte el. „Cu această ocazie am câştigat primii mei bani, ce mi-au permis să-mi cumpăr un radiocasetofon la care aspiram de mult timp. Am apreciat aici oportunitatea de a-mi pune în valoare abilităţile (cunoştinţele de limba engleză) şi de a dezvolta competenţe noi (a lucra pe calculator, a livra la timp rezultate în cadrul unui proiect ce se întinde ca durată pe mai multe luni) în timp ce făceam ceva distractiv şi incitant, dat fiind că aveam deseori de tradus din engleză în română glume şi jocuri de cuvinte.”

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO