Eveniment

Business Magazin: Cum a ajuns România de la grânarul Europei la un exportator de crypto

Autor: Alex Ciutacu

20.02.2022, 14:51 2264

Criptomonedele au devenit din ce în ce mai populare în ultimii doi ani, iar etapa de viaţă a tehnologiei pare că a trecut deja de nivelul de „early adopters”, cu aproape 300 de milioane de persoane implicate măcar o dată până acum în achiziţia unei monede digitale.

Valul de popularitate al industriei în formare a generat o nevoie pentru informaţie relevantă, iar investitori începători la rândul lor ajung prea des să dea sfaturi urmăritorilor din social media.

În acest context, Business MAGAZIN a discutat cu cinci investitori, antreprenori şi traderi români care activează în spaţiul crypto despre direcţiile pe care le văd ei în 2022 pentru piaţă, atât la nivel global, cât şi la nivel local.Totuşi, ar trebui să începem prin a înţelege contextul 2021-2022.

Dacă anul 2021 a fost anul în care bitcoin a atins un nivel record de peste 61.000 de dolari, anul 2022 ar putea fi un an cu mai multe fluctuaţii, în contextul în care băncile centrale şi autorităţile de reglementare din întreaga lume par să dea semnale care au potenţialul de a mişca pieţele, sau piaţa crypto în special.

Dacă anul 2021 a adus o tranzacţie de răsunet în piaţa NFT-urilor (non-fungible tokens), urmată de un val de creştere pentru acest segment, anul 2022 ar putea fi cel în care NFT-urile decid dacă următoarea lor etapă va fi de „artă digitală”, „viitorul industriei de gaming” sau doar colecţii simpatice de cartonaşe virtuale.

Dacă anul 2021 a fost cel în care cuvântul „metavers” a căpătat popularitate, în care cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate la monedele proiectelor care promit metaversuri, în care companiile au început să îşi deschidă sedii în metavers, iar arhitecţii să proiecteze clădirile lumilor virtuale, anul 2022 ar putea fi cel în care conceptul în sine se poate defini mai bine sau mai simplu.

Dacă anul 2021 a fost cel în care El Salvador a devenit primul stat care introduce plăţile cu Bitcoin, anul 2022 ar putea arăta efectele acestei decizii şi ar putea aduce chiar şi alte ţări în linie cu ţara din America Centrală. O altă mutare a El Salvador care ar putea avea noi adepţi sau care s-ar putea dovedi dezastruoasă ţine de plasarea unei mici părţi din finanţele statului în bitcoin.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO