Eveniment

Business MAGAZIN. Cum să locuieşti mai bine: 30 de întrebări şi 30 de răspunsuri

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.04.2022, 11:44 418

De la primii bani puşi deoparte în contul de economii până la ultimul cui bătut în perete pentru a agăţa un tablou, procesul achiziţiei unei locuinţe şi al mutării presupune multe provocări. O serie întreagă de dileme îl pune pe viitorul locatar în faţa deciziilor de care va depinde, în final, confortul lui. Încercăm să rezolvăm câteva dintre ele.

La alegerea unei locuinţe, trebuie avute în vedere anumite aspecte. În multe cazuri, dezvoltatorii prezintă planuri comerciale ce nu corespund realităţii”, spune Antoanela Comşa, la rândul ei reprezentant al unui dezvoltator imobiliar, Gran Via Real Estate.

Ea vorbeşte despre câteva elemente care sunt cruciale pentru un mediu eficient şi confortabil de locuire, precum holul, livingul, bucătăria, dormitoarele, băile, balcoanele, liftul. „Multe apartamente au intrarea direct în zona de living. În acest caz, ar trebui să existe lângă intrare o zonă în care să putem instala un cuier sau un dulap pentru haine şi pantofi. În cazul în care avem un hol, ar trebui să existe o zonă a cărei lăţime să fie de minimum 1,5 metri, pentru a putea instala un dulap cu adâncimea de 60 de centimetri şi să ne putem mişca”, mai spune Antoanela Comşa.

Pentru living, lăţimea minimă ar trebui să fie de 3,5 metri, însă ca lungime, dacă depăşeşte cinci metri, ar putea deveni destul de întunecos. Bucătăriile, dacă au o lăţime mai mică de 2 metri, sunt dificil de amenajat cu o masă. În plus, ideal ar fi să existe o nişă sau un loc special gândit pentru frigider. „Pentru dormitoare, lăţimea minimă acceptabilă ar trebui să nu fie mai mică de trei metri. De asemenea, ar trebui văzut unde este amplasat radiatorul, să existe loc pentru noptiere, loc de şifonier. Nu trebuie să credem în planul comercial al dezvoltatorului, care ne arată că putem avea şi pat, şi noptiere, şi dulapuri. Trebuie să facem noi calcule, adunând dimensiunile acestora.”

Şi pentru băi trebuie avute în vedere dimensiunile – cele ale obiectelor sanitare, ale uşilor, astfel încât să nu apară surpriza că uşa se împiedică de vasul de toaletă sau de lavoar. „În ceea ce priveşte balcoanele, chiar dacă ni se prezintă o terasă frumoasă, cu masă şi scaune, cu o lăţime mai mică de 1,80 de metri liberă, de multe ori dezvoltatorii pun dimensiunea până în marginea plăcii, dar mai există şi balustrada, care reduce din această dimensiune, astfel încât nu vom putea instala o masă cu mai multe scaune. Un alt aspect este ţeava de evacuare a gazelor arse de la centrală – de multe ori, acestea se opresc în interiorul terasei, ducând în timp la o deteriorare a tencuielii”, adaugă Antoanela Comşa. Cu mai mulţi ani de experienţă în imobiliare, ea este director general al dezvoltatorului imobiliar Gran Via Real Estate, care a dezvoltat pe plan local mai multe ansambluri rezidenţiale, cumulând câteva mii de apartamente.

Tot ea aminteşte despre rolul ascensoarelor – în cazul cărora trebuie verificată capacitatea şi viteza – dar şi al zonelor verzi, ce ar trebui să reprezinte 30% din suprafaţa terenului pe care a fost autorizat proiectul. Toate acestea sunt doar câteva dintre informaţiile de care un cumpărător trebuie să ţină cont atunci când se hotărăşte să investească banii economisiţi într-o locuinţă ce va deveni viitorul acasă.

Ziarul Financiar şi Business MAGAZIN au identificat 30 de întrebări la care un cumpărător de locuinţă sau pur şi simplu un locatar aflat în proces de renovare ar putea avea nevoie de un răspuns din partea unui specialist. Am alcătuit astfel un ghid de locuire de la A la Z, menit să simplifice tot acest traseu, explicând ce decizie ar fi mai inteligentă atunci când cineva se află în faţa unei asemenea dileme. Practic, un ghid despre cum să locuieşti mai bine.

Citiţi pe BUSINESS Magazin toate întrebările şi răspunsurile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO