În cursa tehnologică din Europa de Est, TechAngels şi-a asumat rolul de antrenor olimpic, pregătindu-se să transforme start-up-urile tech în campioni. Obiectivul lor ambiţios? Să formeze o echipă de elită compusă din zece „atleţi de aur” - unicorni evaluaţi la peste un miliard de euro - în următorul deceniu, într-o competiţie ce promite să redefinească podiumul inovaţiei la ivel regional şi nu numai.
Mai exact, TechAngels - cel mai mare grup de investitori de tip business angels din România - consideră că zece start-up-uri de tehnologie din regiune ar putea să ajungă unicorni în următorii zece ani, în condiţiile în care în această perioadă vor fi două cicluri investiţionale şi foarte mulţi investitori de tip venture capital au ridicat recent noi fonduri, sunt tot mai mulţi români plecaţi în străinătate care pornesc start-up-uri tech şi nu în ultimul rând fondatorii din România şi din ţările învecinate încep să scape de complexul de inferioritate şi să aibă curaj şi încredere că pot construi businessuri globale. „Am simţit că este nevoie să articulăm, să explicăm foarte clar o viziune şi o misiune pentru grupul nostru.
Viziunea şi misiunea pe care ni le-am dat, aceasta de a contribui la crearea a 10 unicorni în următorii 10 ani, are mai multe componente. În primul rând, o să încep cu cei 10 ani. Ne-am gândit la faptul că 10 ani înseamnă două cicluri investiţionale. Abia a început un nou ciclu investiţional. Avem fonduri noi care acum s-au ridicat, nu doar în România, ci şi în Bulgaria, Ungaria, Cehia - ţările din jurul nostru de unde vin de multe ori investiţii către România. Avem două ferestre de câte cinci ani în care fondurile acestea şi altele, şi cele care sunt în continuare active, vor investi.
Ştiu că poate să pară puţin. În realitate, două cicluri investiţionale reprezintă mult. Şi ne dă ocazia fiecăruia dintre actorii din ecosistem, să muncim, să tragem tare şi să vedem rezultate“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Marius Istrate, preşedintele boardului TechAngels – grup format în prezent din peste 130 de business angels, care în ultimii ani a investit în total circa 43 de milioane de euro în ecosistemul local de start-up-uri de tehnologie. În total, în portofoliul TechAngels se află până acum peste 240 de start-up-uri.