Eveniment

Business MAGAZIN. Se caută director de sustenabilitate: Cum arată portretul gardianului capitalului etic al unei companii

Autor: Ramona Cornea, Cristina Bellu

26.06.2022, 12:00 242

Fie că este numit corporate social responsability officer, chief sustainability officer, chief ESG officer sau manager de sustenabilitate, cel mai căutat angajat de majoritatea companiilor pare să fie cel care să le ghideze înspre un viitor sustenabil. Ce scrie în „fişa postului” celui mai nou rol din organigramă?

În anul 2021, numărului de numiri de Chief Sustainability Officer la nivel global a crescut de trei ori faţă de 2020, conform unui studiu realizat de departamentul de strategie globală din reţeaua PwC. Circa 65 de companii au numit un director de sustenabilitate în perioada 2016-2020, faţă de 68 de companii în 2021. Tendinţa îşi are originile în 2018, când problemele precum clima, egalitatea rasială şi de gen au început să influenţeze deciziile investitorilor şi a directorilor executivi.

În ultimii câţiva ani, din ce în ce mai mult, termeni precum ESG, CSR sau sustenabilitate au câştigat teren şi în România, iar odată cu aceştia, şi nevoia găsirii de persoane care să se ocupe de acest tip de strategii. Cum au mers lucrurile până acum? „Acum denumirile sunt diferite, chief sustainability officer, chief ESG officer, manager de sustenabilitate şi sunt în continuare «work in progress».

Directorul de sustenabilitate este o denumire care există de mult, dar se schimbă rolul, complexitatea. De aceea discutăm cu fiecare client apropos de astfel de roluri, îi întrebăm ce îşi doreşte organizaţia de la ESG. Sunt foarte multe criterii de luat în calcul astfel încât să defineşti un astfel de rol. Nu este un rol nou, este o umbrelă pentru că majoritatea organizaţiilor au întreprins tot felul de iniţiative, programe, fie că erau sub umbrela CSR ori sub cea de corporate affairs. Important este că acum ei le centralizează”, a spus Cristina Postolache, partener în cadrul Stanton Chase Executive Search, o companie de recrutare de executivi, în cadrul evenimentului ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

În plus, reprezentanta Stanton Chase Executive observă că în ultimul an există o presiune venită din partea candidaţilor cu privire la politica de ESG pe care o are compania care vrea să îi recruteze. „Avem din ce în ce mai multe întrebări ale candidaţilor, în contextul în care multe dintre roluri sunt confidenţiale în primă fază, ei ce ne întreabă ce politică are clientul nostru din punct de vedere al ESG, al diversităţii, al creşterii sustenabile. Simţim o presiune din partea candidaţilor către companii pentru a comunica mai bine.” Dacă organizaţia îşi propune într-adevăr să aibă un impact sustenabil, este important să-şi creeze un rol în consiliul de administraţie pentru un manager responsabil cu sustenabilitatea, crede Cristina Postolache. „Dacă eşti în board, ai puterea să implementezi aceste demersuri care nu sunt deloc uşoare. Sunt companii care aleg să aibă un membru în board, sunt companii care integrează sustenabilitatea împreună cu corporate affairs, am văzut de curând un rol interesant – director de resurse umane care are şi responsabilitate de ESG sau am mai văzut şi un rol de corporate finance and ESG, care porneşte de la a-ţi defini ca organizaţie în ce direcţie vrei să mergi.”

Citiţi articolul integral pe BMag. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO