Eveniment

Ca să atingă 80% rată de absorbţie, România trebuie să cheltuiască până la 31 decembrie peste 5 mld. euro

Ca să atingă 80% rată de absorbţie, România trebuie...

Autor: Iulian Anghel

06.02.2015, 00:04 482
În prima lună din an, României nu i-a fost rambursat niciun euro din fondurile Uniu­nii Europene, iar declaraţiiile de cheltuieli au însemnat doar 12 milioane de euro. Astfel, cu 11 luni înainte de încheierea exerciţiului financiar 2007 – 2013, rata de absorbţie (rambursare a cheltuielilor efec­tuate) rămâne la 44,8%, cât era la finalul anului – adică 8,6 miliarde de euro, din totalul celor 19,2 miliarde de euro acordaţi României în intervalul menţionat. România rămâne, astfel, la coada clasamentului UE în privinţa absorbţiei.

În privinţa declaraţiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene, acestea se situează la nivelul de 52% (8,6 mld. euro), cu 20% sub media UE.

„România este singurul stat membru care are o rată de absorbţie de sub 60% şi nu mai are decât acest an pentru a încerca să utilizeze cât mai mult din finanţările care au venit pe perioada 2007 - 2013“, a spus şefa repre­zentanţei Comisiei Europene în Româ­nia, Angela Filote, citată de Mediafax.

Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici spune că ţinta României este ca, până la finalul exerciţiului financiar 2007 – 2013 (sfârşitul anului), să atragă 80% din fonduri. Pentru aceasta trebuie să transmită la Bruxelles declaraţii de cheltuieli de 15,3 mld. euro. A transmis declaraţii de aproape 10 mi­liarde de euro, ceea ce înseamnă că anul acesta trebuie să mai transmită (după ce a cheltuit deja banii) altele până la suma de 5,3 mld. euro. În prima lună a anului a transmis însă facturi de doar 12 milioane de euro, faţă de o medie lunară necesară de 500 mil. euro pentru a atinge ţinta propusă.

„Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanţare 2014 - 2020 cu aceleaşi probleme“, spu­ne Angela Filote.

Cel mai avansat program este POR (Pro­gramul Operaţional Regional), cu plăţi primite (rambursări) reprezentând 55% din su­ma totală acordată şi 57% cheltuieli efective (decaraţii transmise). Cândva vedetă a absorbţiei, Programul de Dezvoltare a Re­surselor Umane (POSDRU) a rămas la coadă cu doar 28% din sume atrase, după ce a fost blocat multă vreme din cauza neregulilor. El are şansa să avanseze însă întrucât declaraţiile de cheltuieli reprezintă 46% din valoarea programului de 3,4 mld. euro.

Anul trecut României i-au fost ram­bursaţi 3,6 miliarde de euro, 2014 fiind cel mai bun an din punctul de vedere al ab­sorbţiei. Însă cum lucrurile sunt foarte întâr­ziate, sumele atrase nu reuşesc să reducă din handicap. În privinţa declaraţiilor de chel­tuieli transmise, acestea au fost anul trecut de 3,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO