Eveniment

Cade sau nu guvernul Orban? Moţiunea de cenzură va fi votată luni. Ar fi al treilea guvern demis în mai puţin de un an

Cade sau nu guvernul Orban? Moţiunea de cenzură va fi...

Autor: Iulian Anghel

28.08.2020, 00:05 1771

Conducerile reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis joi ca moţiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”, semnată de 205 senatori şi deputaţi, să fie dezbătută şi votată luni de la ora 14.00.

Dacă guvernul cade – PNL are probleme pentru că nu deţine majoritate parlamentară - am avea de-a face cu un al treilea guvern demis de Parlament în mai puţin de un an. La 10 octombrie 2019, guvernul premierului Viorica Dăncilă a căzut în urma unei moţiuni. La nici patru luni distanţă, la 5 februarie 2020, guvernul lui Ludovic Orban a fost la rândul lui demis, dar reinstalat apoi, ca într-o operă bufă, la începutul pandemiei, cu votul majoritar al partidului (PSD), care acum vrea din nou să-l demită pe acelaşi premier.

„Moţiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!!!”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu, şeful PSD, căruia nici lui nu-i sunt prezise zile lungi în fruntea partidului.

Moţiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată” a fost depusă săptămâna trecută.

„Am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluţii pe care toţi românii le aşteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toţii – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor”, declara atunci Marcel Ciolacu.

PNL a depus la Curtea Constituţională o sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituţională determinat de moţiunea de cenzură. PNL susţine că o moţiune nu poate fi depusă într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, cum s-a întâmplat acum, ci doar în cele două sesiuni ordonare anuale ale Legislativului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO