Eveniment

Căderea exporturilor continuă: au scăzut cu 2,2% în luna martie

Căderea exporturilor continuă: au scăzut cu 2,2% în luna martie

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

10.05.2012, 00:03 406

Firmele româneşti au exportat în martie produse şi servicii în valoare totală de 4 miliarde de euro. Livrările făcute la extern de companiile locale sunt cu 2,2% mai mici decât cele din luna martie a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Unul din "motoarele" din spatele încetinirii exporturilor în martie a fost scăderea cu 3,9%, la 2,8 miliarde de euro, a livrărilor făcute de companiile româneşti pe pieţele din Europa de Vest.

"Este o tendinţă care a început de mai de mult. Situaţia este explicabilă prin scăderea activităţii din zona euro şi din UE în general. Tendinţa este vizibilă şi în alţi indicatori şi cred că această situaţie se va răsfrânge asupra exporturilor şi în luna aprilie", a explicat situaţia analistul economic Laurian Lungu.

Exporturile din primul trimestru al acestui an totalizează 10,9 miliarde de euro, în scădere cu aproximativ 100 de milioane de euro faţă de perioada similară din 2010. Din totalul de produse şi servicii, 72%, adică 7,9 miliarde de euro, a ajuns pe pieţele din Uniunea Europeană. Livrările către vestul Europei au încetinit în primul trimestru din acest an cu 0,5% faţă de acelaşi interval din 2010.

Într-un ritm similar au mers şi exporturile către pieţele din afara Uniunii Europene. Astfel, vânzările în străinătate pe această linie au totalizat 3 miliarde de euro în T1, în scădere cu 0,3% faţă de intervalul similar anterior.

În martie însă, exporturile către pieţele din UE au coborât cu 3,9%, la 2,8 miliarde de euro. În bani, minusul este de 100 milioane de euro. Scăderea a fost însă frânată de creşterea cu 1,8% a vânzărilor la extern către pieţele din afara Uniunii Europene. În martie exportatorii români au trimis în afara UE produse şi servicii în valoare totală de 1,2 miliarde de euro.

În acest context, deficitul comercial după primele trei luni din anul acesta se ridică la 1,69 miliarde euro, în creştere cu 183 mil. euro faţă de primul trimestru din 2011.

Din întreg deficitul înregistrat de economia locală în T1, 42% a fost acoperit de cel înregistrat pe parcursul lunii martie, respectiv 714,2 milioane de euro. Deficitul din luna martie a acestui an este însă cu 171 milioane de euro mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună din anul precedent.

Aproape jumătate (41,8%) din exporturile făcute de companiile locale în primul trimestru au fost acoperite de maşini şi echipamente de transport, produsele agroalimentare au reprezentat 6,4%, materiile prime şi mineralele 5,4%, iar produsele chimice au acoperit alte 5,8%.

De cealaltă parte, maşinile şi echipamentele de transport au reprezentat 33,5% din importuri, produsele chimice au acoperit 14,7% din total, iar produsele alimentare au însemnat 6,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO