Eveniment

Căderea preţului petrolului îi bagă în faliment pe ruşi, dar şi pe producătorii de gaze de şist

Secretarul general al OPEC, Abdalla Salem El-Badri, susţinând la finalul săptămânii trecute o conferinţă de presă la Viena în sediul central al organizaţiei, care funcţionează ca un adevărat cartel pentru industria petrolieră. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

30.11.2014, 19:45 1499

Decizia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) de a menţine producţia în pofida prăbuşirii preţului petrolului poate fi motivată de intenţia de a lovi în industria gazelor de şist din SUA, aflată în plin boom, dar şi de o înţelegere între ţările OPEC şi SUA pentru a da o lovitură economiei ruseşti.

Decizia OPEC, puternicul cartel al petrolului, asigură prăbuşirea industriei americane de gaze de şist, spune Leonid Fedun, vicepreşedintele producătorului rusesc de petrol Lukoil, scrie Bloomberg. El mai spune că la preţul actual al petrolului de puţin peste 70 de dolari pe baril, forajul este aproape de a deveni neprofitabil pentru unii producători.

Preţul petrolului Brent, în funcţie de care este stabilită cotaţia petrolului rusesc, a scăzut joi sub 75 de dolari pe baril, pentru prima oară din septembrie 2010, la 72,58 dolari pe baril, după ce OPEC a decis să nu reducă producţia, potrivit Mediafax. Duminică preţul petrolului Brent era de 70,02 dolari pe baril.

OPEC mizează pe faptul că preţul scăzut al petrolului va forţa producătorii din SUA să reducă producţia pentru că altfel nu vor mai fi profitabili, scrie CNN Money.

„A fost aruncată mănuşa pentru producătorii din emisfera vestică, precum Brazilia, Canada şi SUA“, arată Bespoke Investment Group într-o informare către clienţi.

Pe de altă parte, analiştii chestionaţi de postul american CNBC cred că economia Rusiei va fi cea care va avea cel mai mult de suferit din cauza menţinerii producţiei de petrol a statelor membre ale OPEC.

„(Decizia OPEC - n.red.) este o veste foarte proastă pentru Rusia şi pentru rublă“, a explicat Timothy Ash, şeful departamentului de analiză a pieţelor emergente al Standard Bank.

Naeem Aslam, analist-şef de piaţă la Ava Trade, a explicat că preţul mai scăzut al petrolului va determina o scădere a veniturilor companiilor producătoare de petrol, „ceea ce ar putea spori presiunea asupra lui Putin şi a economiei sale“.

Probabilitatea ca economia Rusiei să intre în recesiune în următoarele 12 luni a crescut la nivelul record de 75%, din cauza declinului accentuat al cotaţiilor petrolului, potrivit unui sondaj Bloomberg în rândul analiştilor.

Banca centrală a Rusiei a redus la zero estimarea de creştere economică pentru 2015 şi a prelungit termenul  până la care inflaţia ar trebui să scadă la 4% până în 2016.

Economia rusă este sufocată de sancţiunile Statelor Unite şi europene, de cele mai ample ieşiri de capital din 2008 şi de cea mai ridicată inflaţie din peste trei ani.

Rubla s-a depreciat cu peste 25% faţă de dolar în ultimele trei luni, înregistrând cea mai slabă performanţă în rândul a 170 de monede analizate de Bloomberg. Vineri, rubla s-a depreciat cu 1,2%, la 49,22 unităţi pentru un dolar. Duminică rubla s-a apreciat cu 1,82% la 49.47 pentru un dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO