Eveniment

Cadoul de sărbători făcut de noul Guvern PNL: Vicepremierul Raluca Turcan anunţă că salariul minim va creşte cu 83 de lei

Cadoul de sărbători făcut de noul Guvern PNL: Vicepremierul Raluca Turcan anunţă că salariul minim va creşte cu 83 de lei

Autor: Diana Grigore

28.12.2019, 21:00 55677

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, marţi, că Guvernul are în vedere majorarea salariului minim pe economie în 2020 cu până la 7,2%, astfel încât acesta va creşte de la 2080 de lei la 2230 de lei.

„Salariul minim va creşte în 2020! Creşterea se va face printr-o formulă clară, predictibilă, cu indici de corecţie care să ţină cont de evoluţia economiei, dar şi a pieţei muncii. În cadrul întâlnirii de astăzi cu Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social am luat în discuţie mai multe variante de calcul pentru stabili nivelul salariului minim. Principiile care stau la baza creşterii salariului minim sunt: 1. un mecanism de calcul clar şi predictibil, pornindu-se de la anumiţi indicatori economici. Varianta aflată în lucru prevede o creştere de minimum 7,2%, adică de la 2080 lei la 2230 lei; 2. capacitatea firmelor de a acoperi aceste costuri, fără a le afecta profitabilitatea; 3. impactul asupra bugetelor locale, care au fost deja împovărate de fosta guvernare”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Vicepremierul a precizat că 1.370.232 de persoane vor beneficia ce această creştere a salariului minim.

„Beneficiarii acestei creşteri vor fi cei 24% din totalul salariaţilor activi, adică 1 370 232 persoane. De asemenea, ar putea beneficia de această măsură şi alte categorii de angajaţi, cu salarii între nivelul minim şi mediu. Pe baza analizei de impact a creşterii salariului minim, săptămâna viitoare vor continua consultările cu partenerii sociali”, a subliniat Turcan.

AFACERI DE LA ZERO