Eveniment

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Pledez pentru o dezbatere a bugetului în Parlament. Să nu existe derapaje democratice

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Pledez pentru o...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

17.12.2019, 16:35 40

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE insistă ca Legea bugetului să fie dezbătută în Parlament. El face apel la premierul Ludovic Orban să nu îşi asume răspunderea Guvernul pe actul normativ, ci să existe o discuţie şi un vot în Legislativ.

„Problema care se pune e cea legată de asumarea răspunderii. Vreau să subliniez faptul că noi am declarat că vom face o opoziţie loială cetăţeanului. Cred că e în folosul cetăţenilor care dezbaterea bugetului să aibă loc în Parlament. Pledez cu insistenţă pentru o dezbatere a bugetului în Parlament şi îl încurajez pe premier să vină cu o dezbatere în Parlament. Asumarea răspunderii poate fi atacată la CCR. Celealte asumări au fost deja atacate şi s-a dat termen de 29 ianuarie. Deci şi pe asumarea răspunderii pe buget nu se va da termen mai devreme de 29 ianuarie şi vom avea buget în februarie. Insist pentru ca ceea ce spunem în spaţiul public despre instituţiile democratice, respectul pe care îl datorăm cetăţenilor şi instituţiilor să se regăsească pe un buget care este adoptat prin Parlament”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi, la finalul şedinţei Biroului Politic Executiv al ALDE de la Parlament.

El a adăugat că trebuie să existe o discuţie a prim-ministrului cu toate grupurile parlamentare, inclusiv cu PSD, pentru a avea o dezbatere în Parlament pe Legea bugetului pe anul 2020.

„Mi-aş permite să îi sugerez premierului să facă o discuţie cu toate grupurile parlamentare şi cu PSD pentru a avea o dezbatere. Deja am văzut plafoanele aprobate pentru buget cu degicitul prognozat la 3,6% din PIB. Am discutat cu domnul Orban săptămâna trecută şi am văzut declaraţiile de săptămâna aceasta şi am văzut că preferă asumarea răspunderii. Nu vreau să existe derapaje democratice. Suntem totuşi nişte partide care avem respect pentru Constituţie, regulile democratice şi acest lucru am vrea să se vadă. Lipsa unui dialog între partidele care compun Parlamentul sigur că poate să ducă la tot felul de propuneri care nu sunt sustenabile. Nu putem majora cheltuielile decât în măsura în care avem şi resursele, ceea ce în momentul de faţă este o problemă”, a completat Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că există o probabilitate de 75% ca Guvernul să aleagă varianta angajării răspunderii pe Legea bugetului de stat de anul viitor şi 25% să fie o dezbatere în Parlament.

Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, că PSD nu exclude posibilitatea de a depune o moţiune de cenzură, dacă Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe legea bugetului în Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO