Eveniment

Camera de Comerţ Americană în România atrage atenţia: Pentru a menţine deficitul bugetar sub 3%, Guvernul ar putea să reducă din nou investiţiile

Camera de Comerţ Americană în România atrage...

Autor: Alina Botezatu

08.02.2019, 14:32 170

În contextul dezbaterilor pe marginea planificării bugetului de stat pentru anul 2019, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a reiterat apelul pentru responsabilitate în planificarea bugetară şi a atras atenţia asupra vulnerabilităţilor şi riscurilor prezentate de acest proiect.

„În viziunea noastră, o politică fiscal-bugetară dezirabilă trebuie să asigure predicitibilitatea măsurilor de politică fiscal-bugetară şi sustenabilitatea pe termen mediu şi lung a finanţării deficitului bugetar pentru a evita dezechilibrele macroeconomice ce pot fi generate de măsurile de corecţie a deficitului bugetar. O evoluţie necesară în exerciţiul de planificare bugetară este creşterea alocărilor pentru investiţiile publice şi prioritizarea obiectivelor de investiţii publice semnificative, prin planificarea multianuală a bugetului public consolidat, corelate cu alocarea resurselor bugetare care să încurajeze activităţile economice cu valoare adăugată ridicată pentru a întări poziţia economiei româneşti în cadrul lanţului global al valorii adăugate. Pe termen mediu şi lung, dezvoltarea economică se poate realiza numai în condiţiile unui sistem financiar sănătos şi robust”, au precizat, vineri, reprezentanţii AmCham România, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

Pentru asigurarea veniturilor bugetare, AmCham România subliniază, într-o analiză, câteva recomandări pe care mediul de afaceri le aduce în mod repetat în atenţia autorităţilor, respectiv modernizarea infrastructurii de colectare şi eforturi susţinute pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

De asemenea, analiza AmCham Romania semnalează menţinerea unor vulnerabilităţi structurale majore confirmate şi în execuţia bugetului public consolidat în anul 2018, legate de evoluţia cheltuielilor publice care au depăşit cu mult ţintele stabilite la începutul anului şi au atras măsuri corective precum finanţarea necesarului suplimentar de cheltuieli curente prin venituri cu caracter excepţional şi temporar sau introducerea de noi taxe.

„Referitor la planul de buget aferent pentru anul 2019 sunt îngrijorătoare majorările substanţiale ale cheltuielilor publice, cu un avans de 14% faţă de anul 2018, şi cele ale cheltuielilor de personal al căror salt cu 18,9% le va plasa la un maximum istoric de 10% din PIB. Considerăm că obiectivele privind creşterea veniturilor publice şi nivelul deficitului bugetar sunt foarte ambiţioase, având la bază ipoteze optimiste cu privire la performanţa economiei (creştere a PIB real de 5,5%), în ciuda prognozelor în scădere avansate de instituţiile financiare internaţionale pentru România, toate aceastea pe fondul tendinţei de încetinire a creşterii economice şi la nivel global”, au mai punctat reprezentanţii AmCham România.

În acest context, riscurile sunt ca ţintele de venituri publice stabilite în planul de buget să nu fie realizate, iar aceasta să se concretizeze în presiuni de creştere a deficitului bugetar, mai arată analiza Camerei citate.

„În condiţiile de materializare a unui astfel de scenariu negativ, pentru a menţine deficitul bugetar la un nivel sub 3% din PIB în 2019, Guvernul ar putea să reducă din nou investiţiile publice, atât de necesare pentru finanţarea proiectelor de infrastructură sau a altor domenii strategice pentru recuperarea decalajelor pe care România le înregistrează comparativ cu media UE sau cu ţările din regiune. În opinia AmCham Romania, şi Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu (2019-2021) ridică numeroase semne de întrebare pentru investitori cu privire la consistenţa şi potenţialul de realizare a proiecţiilor prezentate în cadrul acesteia, inclusiv prin faptul că nu iau în calcul creşterile implicate de noua lege a pensiilor în această perioadă”, au menţionat reprezentanţii AmCham România.

AmCham Romania susţine că va continua să urmărească dezbaterile pe marginea bugetului de stat pentru anul 2019 şi să promoveze recomandările privind principiile care trebuie să stea la baza unei planificări bugetare sănătoase şi a unei execuţii sustenabile pe termen mediu şi lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO