Eveniment

Camera de Comerţ Româno-Germană propune firmelor o curte de arbitraj comercial

Camera de Comerţ Româno-Germană propune firmelor o curte de arbitraj comercial

Autor: Andreea Neferu

10.11.2010, 23:48 53

Firmele româneşti şi nu numai au începând din această toamnă onouă variantă pentru soluţionarea litigiilor comerciale într-untermen mai scurt, în condiţiile în care Camera de Comerţ şiIndustrie Româno-Germană (CCIRG) a înfiinţat prima curte dearbitraj a unei camere bilaterale din România, ca o alternativă lajustiţia clasică.

Companiile trebuie însă să prevadă în contractele pe care leîncheie cu partenerii că eventualele litigii vor fi soluţionate decurtea de arbitraj de pe lângă CCIRG. "E o mică revoluţie ceea cefacem noi şi din ce am observat, demersul nostru nu este privitchiar cu ochi buni de toată lumea. Ceea ce încercăm noi să facemeste să oferim o alternativă şi nu concurenţă sistemului judiciar",a declarat Radu Merică, preşedintele CCIRG.

Orice companie se poate adresa tribunalului arbitral, indiferentdacă aparţine sau nu CCIRG.
"Codul civil din România permite ca decizia unei curţi de arbitrajsă fie echivalentă cu cea a unei instanţe judecătoreşti. Prinstatutul lor, curţile de arbitraj trebuie să rezolve procesele întermene scurte, iar decizia lor e executorie", a afirmat ClausKohler, preşedintele curţii de arbitraj. El a prezentat şi câtevacosturi comparative între litigiile soluţionate de curtea dearbitraj şi cele din instanţă.

Astfel, pentru un litigiu cu o valoare de 100.000 de euro, încadrul curţii de arbitraj costurile se ridică la 6.000 de euro, întimp ce în cazul instanţei judecătoreşti, acestea sunt de trei orimai mici, de 2.000 de euro. În cazul unui litigiu de 1 mil. euro,proporţia se păstrează, iar curtea de arbitraj încasează 30.000 deeuro, în timp ce în instanţă costurile sunt de 10.000 deeuro.
Pe de altă parte, pentru un litigiu în care este solicitată suma de10 mil. euro, curtea de arbitraj primeşte 70.000 de euro, iarinstanţa de judecată - 100.000 de euro.
"Litigiile de valoare mică nu prea ajung la tribunalul de arbitraj,ci mai degrabă în instanţă, pentru că de cele mai multe ori,părţile nu includ o clauză de arbitraj în contract", a explicatKohler.
În general, costurile de judecată sunt suportate de partea carepierde.
Un avantaj al tribunalului arbitral menţionat de reprezentanţiiCCIRG este faptul că părţile implicate pot alege limba, locul,precum şi legea aplicabilă fondului litigiului. De asemenea,acestea pot participa la alcătuirea tribunalului arbitral.
CCIRG a fost fondată în 2002 şi numără în prezent circa 500 demembri, fiind cea mai importantă cameră bilaterală din România.

AFACERI DE LA ZERO