Eveniment

Camera Deputaţilor a adoptat legea care îi protejează de închisoare pe cei care fac evaziune fiscală cu prejudiciu de sub 100.000 euro

Camera Deputaţilor a adoptat legea care îi protejează...

Autor: Eduard Ivanovici

16.12.2020, 15:02 4495

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 15 decembrie, în calitate de for decizional, o lege prin care persoanele inculpate pentru evaziune fiscală de până în suma de 100.000 de euro vor scăpa doar cu o amendă în condiţiile în care vor achita integral prejudiciul. Pe deasupra, acuzaţii vor scăpa definitiv de pedeapsă dacă vor plăti încă 20% din totalul amenzii.

Proiectul cu act normativ a fost iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi va modifica legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:

  1. În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar."
  2. După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(l1 ) - (1 3 ), cu următorul cuprins: „(1¹ ) În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

(1²) În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă este stabilită, prin hotărârea judecătorească de condamnare, obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de cel mult 3 ani de la data când hotărârea a rămas definitivă, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei privative de libertate sub supraveghere, cu aplicarea dispoziţiilor prevăzute la art. 93-96 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.

(1³) Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului la care se referă alin. (1)-(12 ).

  1. Alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (l)-(l3 ) nu se aplică dacă infracţiunile prevăzute de prezenta lege au fost comise în stare de recidivă."

 

CCR a declarat legea neconstituţională în aprilie 2019, după ce a intrat în Parlament spre sfârşitul lui 2017, fiind semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea.

În prezent, deputaţii PSD, Pro România şi ALDE au votat în favoarea legii, PNL şi USR fiind împotriva iniţiativei, în timp ce membrii UDMR s-au abţinut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO